Ovo je najveća sedmična realizacija na Beogradskoj berzi još od početka avgusta. Indeks najlikivnijih akcija, Belex15, porastao je 0,4 odsto na 727,3 poena. Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa prometom od 14 miliona dinara, uglavnom realizovanom na nivou od 685 dinara. Ipak, ova najlikvidnija akcija na tržištu nedelju je završila na 672 dinara, što je njena najniža cena na zatvaranju još od 21. jula tekuće godine. NIS je objavio odlične poslovne rezultate za prvih šest meseci, a u proteklom periodu cena sirove nafte tipa Brent se uglavnom drži iznad nivoa od 50 dolara po barelu. Uprkos ovome, NIS od početka godine beleži pad vrednosti od 9,2 odsto, što je više od deset procentnih poena slabiji rezultat u odnosu na repernu indeksnu korpu, Belex15.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nastavio lagani rast vrednosti uz promet od 7,2 miliona dinara. Ova kompanija je nedelju završila na nivou od 1.358 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara. Aerodrom će danas akcionarima isplatiti i preostali iznos dividende od 14,68 dinara po akciji, te će akcionarima ukupno pripasti oko 56 dinara iz prošlogodišnje dobiti. Na poslednjoj ceni ova hartija nosi dividendni prinos od 4,1 odsto. Energoprojekt holding (ENHL) je protekle sedmice blago oslabio na 1.214 dinara, dok je zavisno preduzeće, EP Entel (EPEN), skočilo dodatnih 5,9 odsto na 18.000 dinara uz promet od 6,1 milion dinara. Komisija za hartije od vrednosti je prošle sedmice oduzela Energoprojektu, kao i njenom većinskom vlasniku Napredu, pravo glasa u Entelu i Garantu usled neobjavljivanja ponude za preuzimanje ovih kompanija u skladu sa zakonom. Takođe, u roku od 30 dana naloženo je podnošenje ponude u skladu sa odredbama zakona o preuzimanju.

Beogradski Halkbank (CCNB) zabeležio je promet od 3,6 miliona dinara, završivši sedmicu na nivou od 10.324 dinara. Uporedo, objavljeno je da većinski vlasnik namerava da konsoliduje vlasništvo u ovoj banci putem ponude za preuzimanje po ceni od 10.000 dinara po akciji. Ponuda je otvorena zaključno sa 27. septembrom. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) nedelju je završilo u plusu od dva procenta na nivou od 5.100 dinarauz promet od 2,4 miliona dinara. U petak je objavljeno da je kompanija, zajedno sa japanskim Mitsubishi-jem, potpisala ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT-u vredan 167 miliona evra.

DOBITNIK NEDELJE

Beogradsko stovarište Kopaonik (KOPB), drugu nedelju zaredom, bilo je najveći dobitnik na Beogradskoj berzi u očekivanju ponude za preuzimanje koju je najavio većinski vlasnik te kompanije. Kopaonik je protekle sedmice dobio na vrednosti dodatnih 6,8 procenata, završivši nedelju na nivou od 7.471 dinar. Ova akcija porasla je oko 150 procenata za manje od mesec dana, otkada je najvaljena konsolidacija vlasništva.

GUBITNIK NEDELJE’]

Akcije preduzeća Goša Montaža (GMON) pale su protekle sedmice gotovo 20 odsto – na 1.121 dinar u velikoj transakciji u petak kada je ostvaren promet od 12,9 miliona dinara. Ukupno je isprometovano gotovo pet odsto akcija te kompanije, a postignuta je najniža cena još od decembra 2009. Od početka godine akcije Goša Montaže pretrpele su pad od 53,3 odsto, a tržišna vrednost kompanije iznosi tek 2,3 miliona evra.