Ko je napravio onako dobar ajvar i pekmeze, koje je publika imala priliku da degustira u Medija centru Vojvodine kada je nedavno Predrag Koraksić Koraks primio nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“.

I najvažnije – ko je napravio takve domaće proizvode da osvoji čak 12 medalja na majskom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. I odgovor nas je obradovao – mladi!

Mladi bračni par Vanja i Branislav Sekulić, koji zapošljavaju mlade. U Malom Iđošu, u Vojvodini, počeli su od malog… Branislav je sa svojom porodicom uzgajao paprike i paradajz u svojim vrtovima, kasnije staklenicima i prvo su prodavali povrće. Porodično su pravili domaće proizvode i prodavali, a onda je 31-godišnji Branislav Sekulić odlučio da se sa svojom suprugom Vanjom potpuno posveti uzgajanju povrća i pravljenju domaćih proizvoda. Pre godinu i po dana je registrovao firmu „Vrtlari“ (do tada su bili poljoprivredno gazdinstvo), počeo da otkupljuje dodatno povrće od, takođe, mladih meštana, angažovao mlade saradnike firme da sezonski peku paprike „jer kod Vrtlara“ se sve radi ručno…

Subvencije od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Branislav je iskoristio za kupovinu opreme u proizvodnji, bez čega ne bi mogao da pokrene pogon, a podigao je i kredit u banci. Za list Danas ističe da je od velikog značaja za njih i saradnja sa Privrednom komorom Srbije, jer su u njihovoj organizaciji učestvovali na brojnim sajmovima i ostvarivali kontakte za izvoz.

Uz veliku pomoć porodice i prijatelja koji su pomogli i oko dizajna i oko marketinga, Sekulići su krenuli u avanturu sopstvenog biznisa. I jedva su stizali da tokom prošle godine postignu sve što ih je zateklo. Njihovih 15 proizvoda, od kojih su sok od paradajza, koji je naročito dobar i za lečenje mamurluka u ovim prazničnim danima, i ajvar i pekmezi, izvoze se u Crnu Goru, Kanadu, a u novembru prošle godine „Vrtlari“ su na Kineskom samitu u Budimpešti 16+1 potpisali ugovor o izvozu proizvoda u Kinu sa malim lancem specijalizovanim za prodaju proizvoda premijum kvaliteta. Već u prvoj godini poslovanja proglašeni su za šampiona Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, dok su na Regionalnom sajmu etno hrane i pića dobili prvu nagradu u kategoriji džemova i pekmeza. Dostigli su 150.000 jedinica (tegli i flaša), a na pitanje koji je cilj i koliko optimalno mogu da narastu, Branislav Sekulić za Danas kaže:

 – Do 300.000 jedinica, dalje ne, jer ako želite da zadržite ovaj nivo kvaliteta, dakle vrhunski domaći, ručno rađen, to je maksimum. Mnogo nam znače pohvale koje dobijamo direktno od potrošača. Želimo da budemo lideri u regionu, da se u svim zemljama na Balkanu hvali vojvođanski ajvar i domaći proizvodi „Vrtlari“. Jedan od najbitnijih ciljeva koje imamo u budućnosti je pokretanje organske proizvodnje, čime bi zaokružili našu priču i ponudili našim kupcima organik voće i povrće sa naših plantaža. To je ono što zaista želimo.

Na putu ostvarenja vlastitog biznisa ima prepreka, ali kako ističe naš sagovornik: „Treba samo biti optimista, imati viziju i biti vredan i sve je ostvarivo.“ Da, bračni par Sekulić radi mnogo, i pravi su primer da se danas ovde, uz viziju i rad, može uspeti.

Svuda stižu i rade stručno

Sekulići sve rade vrlo profesionalno, sprovode istraživanja tržišta, a posebnu pažnju su posvetili i deklaraciji svojih proizvoda. Njihove proizvode kontroliše Naučni institut za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu FINS. Festival zimnice u Tempu, kuvanje ajvara za 250 naučnih radnika iz Kine na Salašu 137, u Špajzu na Ribljoj pijaci u Novom Sadu, na manifestaciji Dani Vojvodine u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine, na Dorćol placu u Beogradu, u prodavnicama zdrave hrane, svuda stižu…

Petnaest bisera

„Vrtlari“ proizvode 15 proizvoda „zamešanih“ domaćom, vojvođanskom varjačom: Sok od paradajza u tri ukusa: ljuti, blagi i sa celerom, ajvar ljuti i blagi, pekmez od šljiva, džemovi od maline, smokve i kajsija, džemovi od malina i kajsija bez šećera, slatka od dunja sa orasima, slatko od višanja, divljih borovnica i šumskih jagoda.