Blokada upozorenja magistralnog puta nezadovoljnih radnika preduzeća Simpo Šik u Kuršumliji 1Foto: sloga.org.rs

Nezadovoljni radnici preduzeća Simpo Šik u Kuršumliji, sutra, 15. jula, u 11.59 časova, kod sela Visoka na magistralnom putu Niš – Priština, održaće konferenciju za štampu na otvorenom i blokadu upozorenja, prenosi Sindikat Sloga na svom sajtu.

Kako navode, ukoliko im država ne reši problem uplata i povezivanja radnog staža za poslednjih 10 godina i isplatu zarada u skladu sa zakonom, sledi totalna blokada tog puta, do ispunjenja zahteva i početka primene zakona u tom preduzeću.

Radnici ovog preduzeća već 10 godina zbog nepovezanog radnog staža odlaze u penziju sa 13 ili 14 hiljada dinara, a trebalo bi sa minimumom od 20 000 dinara, dok su im zarade oko 28 000 dinara, što je iznos niži od zagarantovane minimalne cene rada koji iznosi 32 000 dinara.

“Zbog navedenih problema, koji su za nas životno egzistencionalni, obraćali smo se svima, od lokala do parlamenta, vrha države i resorne ministarke zadužene za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja. Međutim, država i nadležni i dalje ćute, tako da smo prinuđeni da postepeno uđemo u radikalizaciju do ispunjenja naših zahteva”, rekao je za Informativnu službu Sloge, Slavko Ilić, predstavnik nezadovoljnih radnika.

Iz Udruženog sindikata „Sloga“ dodaju da će se odazvati ranijem pozivu za podrškom radnicima preduzeća Simpo Šik-a u Kuršumliji i biti uz njih na konferenciji za štampu i blokadi upozorenja.

“Smatramo da je neophodno odmah rešavati njihove probleme, povezati radni staž i isplatu zarada u nivou zagarantovanog, jer nije normalno da se radnici zbog čiste egistencijalne stvari drže u ropstvu države i nesposobnih ljudi. Način na koji se radnici ovog preduzeća tretiraju je paradigma bezakonja u ovoj zemlji”, rekao je Vladimir Radosavljević, predsednik granskog Sindikata industrijskih radnika Sloga (SIRS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari