Bogićević i dalje vlasnik Politike 1Foto: Stanislav Milojković

Dnevni list „Politika“ je i dalje u suvlasništvu Ist medija grupe, a to preduzeće nije promenilo vlasnika, niti je ugašeno, tvrdi za Danas izvor iz te kompanije.

Kako kaže, Ist medija grupa jeste izbrisana iz registra poreskih lica u Rusiji, ali to „ne znači da je preduzeće ugašeno, već da je u statusu mirovanja“.

„Firma je izbrisana zbog dvogodišnje neaktivnosti, tako da mi sada treba da njihovim vlastima objasnimo zbog čega toliko drugo nismo imali nikakve poslovne aktivnosti, kako bismo se vratili u registar. Ali, čak i da se firma ne aktivira, i dalje je sve pod kontrolom. Sve je dogovoreno sa Rusima. Nema nikakvih promena“, tvrde u Ist medija grupi.

U kompaniji kažu i da vlasnik nije promenjen, ali da, kako tvrde, nije tačno da firma ne može da bude prodata, kako su mediji objavili.

„Tačno je da postoji zabeležba u privrednom registru o zabrani prodaje, ali niko ne može stranom državljaninu da zabrani da proda svoju firmu“, smatraju u Ist media grupi.

Formalni vlasnik ove ruske firme je Aleksandar Trbović, ali se stvarnim vlasnikom smatra Miroslav Bogićević, prvi čovek Farmakoma, što je i on sam ranije javno potvrdio. Ist medija grupa ima polovinu vlasništva u Politici, dok druga polovina pripada državi.

Ruska novinska agencija Sputnjik je objavila da je Ist medija grupa izbrisana iz registra poreskih obveznika u Rusiji 23. maja, a da je dokument o tome objavljen 19. avgusta. Ruski izvori Sputnjika su ocenili da je firma verovatno prodata ili poklonjena pre nego što je izbrisana.
„Ako je prodata, onda je to preko ofšora, i na to vlasnik nije imao pravo, jer ima zabranu prodaje“, naveo je Sputnjik.

Novinska udruženja u Srbiji juče su reagovala na vesti oko brisanja suvlasnika Politike iz registra privrednih subjekata, zahtevajući da se konačno razjasni situacija oko vlasničke strukture ovog lista.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije je posebno zabrinut zbog spekulacija o netransparentnom prenosu vlasničkog udela ‘Ist medija grup’ na treće lice što može imati nesagledive posledice po budućnost Politike. Javnost ima pravo da zna šta se zaista događa, ko je vlasnik Politike i drugih medija i kakav je pravni status tih vlasnika u Srbiji i u državama u kojima su formalno registrovani“, navodi se u saopštenju, u kojem se ističe zabrinutost zbog nerazjašnjenih vlasničkih odnosa u određenim medijima u Srbiji, kao i zbog toga što se država još nije povukla iz medija, iako joj je to bila zakonska obaveza.

Reagovalo je Udruženje novinara Srbije, koje je zatražilo da Vlada i Komisija za zaštitu konkurencije hitno utvrde sve činjenice u vezi sa informacijom da je vlasnik 50 odsto lista Politika ruska firma „Ist medija grup“ ugašena i da saopšte kakve će posledice to imati na taj dnevni list.

„Premijer Aleksandar Vučić je po dolasku na vlast 2012. godine obećao da će se do kraja avgusta te godine znati potpuna istina o kupovini Politike, da bi prošle godine izjavio da „ni Sveti Petar ne bi mogao da razmrsi njeno vlasništvo“, navodi UNS u saopštenju, u kojem podseća i na to da su vlasnici dnevnog lista Kurir krajem prošle godine tvrdili da su postali suvlasnici Politike kupovinom njenih potraživanja od nemačke medijske grupacije Vac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari