Iznos kredita odobrenih građanima u Srbiji u naredne tri godine rašće za više od 30 odsto godišnje, ocenili su ekonomisti međunarodne Unikredit bankarske grupacije. Prema istraživanju te banke, Srbija, Rumunija i baltičke zemlje zauzimaće treće mesto po rastu kredita za građane u centralnoj i istočnoj Evropi, odmah iza Rusije i Ukrajine, gde se očekuje rast kredita od 50, odnosno 62 odsto godišnje.

Iznos kredita odobrenih građanima u Srbiji u naredne tri godine rašće za više od 30 odsto godišnje, ocenili su ekonomisti međunarodne Unikredit bankarske grupacije. Prema istraživanju te banke, Srbija, Rumunija i baltičke zemlje zauzimaće treće mesto po rastu kredita za građane u centralnoj i istočnoj Evropi, odmah iza Rusije i Ukrajine, gde se očekuje rast kredita od 50, odnosno 62 odsto godišnje. Građani Srbije su na kraju prošle godine, prema podacima Kreditnog biroa, otplaćivali ukupno 195 milijardi dinara kredita, dok je za prvih pet meseci ove godine taj iznos povećan za 20 odsto. Poslovanje sa stanovništvom biće i u naredne tri godine najdinamičniji segment na bankarskom tržištu u regionu, zbog rasta životnog standarda, ocenili su stručnjaci Unikredit banke.
Kako se ističe, najveći potencijal rasta je kod stambenih kredita koji u centralnoj i istočnoj Evropi iznose sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, dok u evrozoni iznose 38 odsto BDP. „Banke, koje posluju u regionu, tražiće način da smanje te razlike, pa stoga očekujemo da će se pojaviti novi proizvodi u ovoj oblasti, koji će dodatno ubrzati proces izjednačavanja“, kazali su ekonomisti Unikredit banke. Ekonomisti Unikredit grupe predviđaju da će se obim kreditiranja u centralnoj i istočnoj Evropi do 2009. povećavati u proseku za 29 odsto u naredne tri godine, dok će štednja građana rasti oko 23 odsto godišnje.
Celokupni regionalni bankarski sektor sastoji se od 2.600 banaka, sa ukupnom aktivom od otprilike 1.400 milijardi evra, što je oko 5,6 odsto konsolidovanog bilansa stanja svih banaka u evro-zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari