Bolnica u Batajnici nema građevinsku dozvolu 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

U evidenciji Agencije za privredne registre nema pisanog traga da je Ministarstvo odbrane, kao investitor kovid bolnice u Batajnici tražilo i dobilo građevinsku i upotrebnu dozvolu za taj objekat.

Od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je nadležni organ za izdavanje građevinske dozvole ako je u pitanju bolnica sa više od 500 ležajeva, juče nismo dobili brojeve pod kojima se eventualno vode ti dokumenti, iako smo ih zatražili još pre dva dana.

Ono što u registru građevinskih dozvola na APR-u postoji, to su podaci da je EPS za izgradnju trafostanice od 10 kW, neophodne za rad bolnice, tražio lokacijske uslove još 14. decembra prošle godine, ali je zahtev odbačen kao nepotpun, dok je novi u kome su ispravljeni nedostaci, podnet 25. januara, ali je rešavanje još uvek u postupku. Ni Srbijagas nije dobio dozvolu za izgradnju priključnog gasovoda i merno regulacione stanice MRS „Kovid bolnica Batajnica“, jer između ostalog, nije imao saglasnost Ministarstva odbrane. Novi zahtev za odobrenje radova još nije podnet.

Bolnica u Batajnici nema građevinsku dozvolu 2

Takođe, na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, dve parcele u vlasništvu Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane – 104/1 i 106/1, na kojima je bolnica sagrađena, još uvek se vode kao njive druge klase, bez zabeležbe da je za te lokacije izdata građevinska dozvola. Slično je i za susedne parcele takođe u vlasništvu Ministarstva odbrane 103/2 i 103/1 na kojima se i dalje vode samo zgrade koje su tu odavno postojale, dok od bolnice nema ni traga.

Sve ovo znači da svi javno dostupni podaci ukazuju na to da bolnica, izgrađena u rekordnom roku, za svega pet meseci, koja je prve pacijente počela da prima dok su radnici još bili u drugom krilu zgrade – nema građevinsku dozvolu. To bi, prema Zakonu o gradnji, značilo da investitoru, Ministarstvu odbrane, odnosno odgovornom licu u tom organu, preti krivična prijava za koju je zaprećena kazna i do osam godina zatvora, a objekat bi morao biti srušen jer legalizacija bespravno izgrađenih zgrada nastalih posle usvajanja zakona o ozakonjenju – nije moguća.

Takođe, iz dostupnih podataka nesumnjivo je da ne postoji dozvola za izgradnju trafo stanice i gasne merno regulacione stanice, pa je nepoznato kako bolnica koristi struju i gas za grejanje, odnosno da li su ti objekti ipak izgrađeni, samo i oni bez dozvole.

Podsetimo, Danas je još 4. decembra, kada je otvorena bolnica, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio od Ministarstva odbrane, između ostalog, i brojeve pod kojima se vode građevinske dozvole za kovid bolnice u Batajnici i u Kruševcu.

Razlog je bio to što su u izjavama predstavnika državnog vrha figurirali različiti podaci o veličini tih objekata i ceni, a nije se mnogo govorilo ni o eventualnim podizvođačima i o vrednosti njihovih radova.

Iz javno dostupnih dokumenata ni sada se ne zna kolika je kvadratura bolnice u Kruševcu, dok je za Batajnicu taj podatak napomenut prilikom dopune ugovora kojim je uvećana površina, cena i za mesec dana produžen rok izgradnje.

Ministarstvo odbrane je na naš zahtev za pristup podacima najpre najavilo da će ih dostaviti u produženom roku od 40 dana, a onda je posle više od dva meseca i nakon urgencije, stigao odgovor da je na portalu Uprave za javne nabavke objavljeno obaveštenje o sklopljenom ugovoru. U tom dokumentu, međutim, nisu se nalazili odgovori koje smo tražili, ali kako su nam u usmenom razgovoru rekli, „to je sve što se od Ministarstva u ovom trenutku može dobiti“.

Igra brojeva

U više navrata su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić pominjali da je bolnica u Batajnici izgrađena na 18.000 kvadrata a da je za nju plaćeno oko četiri milijarde dinara ili premo 30 miliona evra, odnosno da je kvadrat koštao 1.170 evra. Kako je tu računicu bilo nemoguće složiti a da se ne dobije znatno skuplji kvadrat, pokušali smo da iz građevinske dozvole saznamo prave podatke. Ali, te dozvole ili nema, ili postoji razlog za njeno skrivanje. Tek iz dopunjenog ugovora za izgradnju u Batajnici mogli smo da dođemo do nekih odgovora, prema kojima je cena za kvadrat nešto veća od 1.400 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari