Rumunska kompanija Kuprom demantovala je da namerava da založi imovinu RTB Bor kako bi dobila iredit za isplatu 400 miliona dolara za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
„Netačna su tumačenja prema kojima se Kuprom kreditno zadužuje stavljanjem hipoteke na RTB Bor, jer tako dobijen kredit ne bi bio dovoljan da pokrije naše obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Rumunska kompanija Kuprom demantovala je da namerava da založi imovinu RTB Bor kako bi dobila iredit za isplatu 400 miliona dolara za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
„Netačna su tumačenja prema kojima se Kuprom kreditno zadužuje stavljanjem hipoteke na RTB Bor, jer tako dobijen kredit ne bi bio dovoljan da pokrije naše obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Veći deo imovine RTB ne može biti zaloga jer se nalazi u državnom vlasništvu, zgrade nisu adekvatno registrovane, pa i na njih nije moguće upisati teret, a na deo imovine koji je propisno uknjižen već postoje hipoteke – navodi se u saopštenju Kuproma. Ističe se, takođe, da Kuprum uzima kredit na bazi sopstvenog boniteta i podseća da je prošle godine ova kompanija ostvarila prihod od 200 miliona dolara, što je dvostruko više od prometa koji je imao RTB Bor. Predstavnici Kuproma, takođe, naglašavaju da je ugovorom precizirano da će vlasništvo nad RTB Borom i pravo na stavljanje hipoteke, steći tek nakon uplate kompletnog iznosa od 400 miliona dolara, uvećanog za vrednost obrtne imovine (koja se procenjuje na više desetina miliona dolara).
– U svetu ali i u Srbiji uobičajeno je da se takve transakcije finansiraju iz kredita, ali nisu uobičajene spekulacije da sredstva potiču iz sumnjivih fondova, posebno ukoliko je reč o transparentnim bankama poput Dojče banke i Meril Linč, nisu razložne ni strepnje da će se pojaviti novi vlasnik ukoliko Kuprom ne bude mogao da isplati kredit. Treba podsetiti da imovina RTB Bor bez rudarskih dozvola ne vredi mnogo, a one, prema Ugovoru koji je sklopljen sa Vladom Srbije, nisu prenosive – ističe se u saopštenju Kuproma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari