Borba za deo izvoznog kolača u namenskoj industriji 1Foto: Nenad Kovačević

Na dvadesetak kilometara od fabrike municije „Prvi partizan“ u Užicu, država je gradila još jednu fabriku sličnog proizvodnog programa u mestu Uzići, kod Požege.

Većinski vlasnik „Prvog partizana“ je država koja je, posredstvom državnog preduzeća Jugoimport SDPR, odnosno njegove firme „Borbeni složeni sistemi“, u izgradnju fabrike streljačke municije pod nazivom „Belom“ u Uzićima, uložila oko 90 miliona evra. Nova fabrika, kako je objašnjeno, deo je projekta razvoja odbrambene industrije pod radnim nazivom „Odbrambeno tehnološka industrijska baza Srbije (OTIBS) – Vizija 2020.

Međutim, nije jasno zbog čega država duplira tu vrstu proizvodnih kapaciteta, jer se u blizini nove fabrike nalazi „Prvi partizan“, jedno od najuspešnijih preduzeća domaće odbrambene industrije. S druge strane, užička fabrika je, pre nekoliko godina, započela veliki investicioni ciklus modernizacije i proširenja kapaciteta vredan oko 33 miliona evra, što je bila prilika da država učestvuje u tim troškovima. Nova šansa za ulaganje, državi se pružila u martu ove godine, kada je „Prvi partizan“ započeo gradnju svog pogona na Beloj Zemlji, nekoliko kilometara od grada. U taj pogon biće izmeštena proizvodnja municije iz postojećeg podzemnog objekta poznatog i kao „Rupa“, koji se nalazi u naselju Krčagovo, čime će biti poboljšani uslovi za rad i bezbednost zaposlenih. Taj pogon, od oko 20.000 kvadratnih metara, u čiju gradnju je „Prvi partizan“ uložio više od 12 miliona dinara, trebalo bi da bude završen do kraja novembra naredne godine, kada će to preduzeće obeležiti devet decenija postojanja.

– Izgradnjom novog pogona delimično ćemo proširiti proizvodne kapacitete i ugradićemo novu opremu, čime ćemo povećati obim proizvodnje i poboljšati kvalitet naših proizvoda, kako bismo udovoljili potrebama tržišta, rekao je u martu ove godine Dobrosav Andrić, generalni direktor „Prvog partizana“, koga su radnici peticijom 2014. godine jedva uspeli da odbrane od političkih igara tadašnje vlasti, koja je nameravala da ga smeni, bez obzira na to što je fabrika odlično poslovala.

Umesto finansijske podrške profitabilnom „Prvom partizanu“, koji zapošljava oko 1.700 radnika, godišnje proizvede skoro 300 miliona metaka, koji se samostalno izborio za dobru tržišnu poziciju, izvozi 98 odsto proizvodnje i ostvaruje prihod od skoro 90 miliona evra i ulaže u sopstveni razvoj, država je odlučila da novac uloži u izgradnju nove fabrike u Uzićima.

Kamen temeljac za izgradnju te fabrike, kako je istaknuto – prvu nakon 45 godina, koju gradi „PMC Inženjering“, u aprilu prošle godine je položio tadašnji premijer Aleksandar Vučić koji je, početkom jula ove godine, u ulozi predsednika Srbije, označio i početak njenog probnog rada.

– Posle 14 meseci drago mi je da vidite kako je ni iz čega, iz prirode i šume, nikla jedna od najlepših fabrika odbrambene industrije, gde će se godišnje proizvoditi 100 miliona komada malokalibarske municije, rekao je, pre dva meseca, Vučić i najavio da će u novoj fabrici raditi 47, do kraja godine 250, a do kraja druge faze izgradnje 470 radnika.

Navodeći da je o proizvodnji malokalibarske municije bilo razgovora sa predstavnicima Bosne i Hercegovine i saradnji sa fabrikom u Konjicu, Vučić je rekao da dogovor nije postignut i da je odlučeno da se gradi fabrika u Uzićima. Ocenivši da se „unapred proda sve što se proizvede u srpskoj odbrambenoj industriji“, on je objasnio da će „nova fabrika povećati obim i sadržaj srpske odbrambene industrije, jer dosadašnji kapaciteti nisu bili dovoljni“.

U novom fabričkom kompleksu, tokom prve faze, izgrađeno je 19 objekata, bruto površine 9.000 kvadratnih metara sa kompletnom infrastrukturom i, kako je rečeno, fabrika će godišnje proizvoditi po 51,5 miliona metaka kalibra 7,62 i 9 milimetara, čija će vrednost biti 26 miliona evra. Od 2010. godine, što je rok za završetak druge faze, fabrika bi trebalo isporučuje i municiju kalibra 12,7 mm.

U „Prvom partizanu“, čiji je direktor Dobrosav Andrić bio na službenom putu, niko zvanično nije želeo da govori o tome zbog čega je država na dvadesetak kilometara od njihove fabrike izgradila novu fabriku sa sličnom proizvodnjom. Međutim, nezvanično, u tom preduzeću navode da im „motivi države nisu jasni“, da bi to bilo „isto kada bi se pored postojeće Valjaonice bakra u Sevojnu, izgradila ista fabrika u Uzićima“ i da će im nova fabrika biti konkurencija. Drugi navode da u tome „ne vide ništa sporno“ i objašnjavaju da je „na inostranom tržištu potražnja za municijom takva da obe fabrike mogu uspešno da posluju“.

– Nova fabrika je direktna konkurencija „Prvom partizanu“, jer proizvodi municiju kalibara koje mi proizvodimo, koja je najprodavanija, pa i protivavionski kalibar 12,7 milimetara za koji smo osmislili program, jer je on postao najtraženiji na tržištu. Proizvodimo ga u malim količinama, ali smo kupili opremu i nameravamo da povećamo proizvodnju. Obe fabrike proizvode isto i obe su državne, što je neverovatno. Ako nam se oduzme 100 miliona proizvodnih jedinica godišnje, koliko će proizvoditi nova fabrika u Uzićima, šta je to nego direktna konkurencija, kaže izvor Danasa u „Prvom partizanu“.

(nastavak u narednom broju)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari