Najveća svetska prehrambena kompanija Nestle investiraće pola milijarde dinara (oko pet miliona evra) u modernizaciju fabrike kulinarskih proizvoda u Surčinu, izjavio je direktor Nestlea za Srbiju i Crnu Goru, Ansgar Borneman.


– Tokom ove i naredne dve godine Nestle će u fabriku u Surčinu investirati više od 500 miliona dinara u unapređenje proizvodnih linija, zaštitu životne sredine i poslovni prostor“, kazao je Borneman u intervjuu agenciji Beta.

On je podsetio da je Nestle zvanično preuzeo Centroproizvodovu fabriku začina i kulinarskih proizvoda u decembru 2011. i dodao da je cilj bio da se fabrika u što kraćem roku uskladi sa Nestleovim standardima proizvodnje, bezbednosti na radu i zaštite okoline. Od tada je broj povreda na radu smanjen za oko 70 odsto, efikasnost proizvodnih linija povećana je na 85 odsto, a povećanjem energetske efikasnosti smanjene su potrošnja struje za 10 odsto i vode za 50 odsto u odnosu na 2011. godinu, istakao je direktor Nestlea u Srbiji. Borneman je naglasio da će investicije u zaštitu životne sredine biti nastavljene i da će do kraja 2012. godine biti uloženo 100 miliona dinara u postrojenje za preradu otpadne vode iz fabrike, koji će omogućiti da se potpuno čista voda vraća u prirodu. – Plan kupovine Centroproizvoda nije bio da se samo preuzme fabrika i zadrži na istom nivou, već da se poslovanje širi i da ta fabrika postane stub proizvodnje Nestle kulinarskih proizvoda za tržišta Srbije i regiona – kazao je on.

U toku je analiza koji bi od Nestle brendova mogli da se proizvode i u Srbiji, rekao je Borneman i dodao da su „neke odluke već donete“ i da će do kraja godine u Surčinu početi proizvodnja dela asortimana iz Nestleovog „magi“ portfolija. Radiće se i na razvoju novih proizvoda ne samo za srpsko i regionalno tržište, već i za Evropsku uniju, kazao je on. Već postoji i zahtev iz Saudijske Arabije da se velike količine proizvoda za to tržište proizvode u surčinskoj fabrici, rekao je Borneman, ali još nije mogao da otkrije o kojem proizvodu je reč. On je kazao i da je sektor prodaje u Srbiji objedinjen tako da pokriva čitav asortiman – uvozne Nestleove proizvode, sladolede iz fabrike u Staroj Pazovi i kulinarske proizvode iz surčinske fabrike i udvostručio paletu proizvoda na 300 proizvoda. Prema rečima Bornemana, Nestle trenutno u Srbiji ima oko 700 zaposlenih, jer se kompaniji pridružilo oko 380 radnika iz Centroproizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari