Braničevo čeka vetroparkove 1

Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate u poslednje vreme sve je interesantnija i istočna Srbija, pa bi uskoro i na brdima u Braničevu trebalo da se zavrte vetrenjače, informiše portal eKapija.

Kompanija Ivicom Energy Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH, počela je pripreme za izgradnju vetroparka Krivača.

Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103MW, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem sledeće godine. Ivicom Energy vrši merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu još od 2009. godine. Pošto je utvrđen energetski potencijal koji se može iskoristiti, izrađeno je idejno rešenje vetroparka Krivača, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva. Inače, članica austrijskog Ivicom Holding GmbH, kompanija Ivicom Consulting, nedavno je realizovala vetropark na visoravni Krnovo kod Nikšića.

U opštini Kučevo kažu da su u toku pripreme za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kako bi radovi mogli da počnu na proleće. Ugovor o uređenju putne infrastrukture potpisan je polovinom jula 2016.

– U toku je eksproprijacija parcela za pristupne puteve, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, kaže Jasmina Ćamilović, zamenica predsednika opštine Kučevo. Očekuje se da građevinci budu na terenu na proleće, jer je u pitanju nepristupačan brdsko-planinski teren, pa je izvođenje radova tokom zime teško. Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21 kilometara novih.

U kompleksu Krivača planirano je postavljanje 38 vetrogeneratora, a ukupna snaga buduće vetroelektrane biće do 103,32 MW. Električna energija će se isporučivati preko nove TS Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica (opština Kučevo), te će biti izgrađena i dva 110kV dalekovoda do njih. Dalekovodi bi trebalo da budu približno jednakih dužina – oko 19,4 kilometara. Za potrebe održavanja vetroelektrane tj. za potrebe popravka ili zamene pokvarenih ili oštećenih delova vetroagregata, predviđena je izgradnja stalnog skladišnog prostora u okviru kompleksa Krivača.

Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar (severni deo lokacije), kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Prema navodima sa sajta preduzeća Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroparka Krivača očekuje se u novembru 2017. godine Kako Ivicom navodi u svojim planovima, korist za zajednicu ogledaće se i u tome što će za izgradnju angažovati lokalne izvođače, a za stanovništvo će biti posla i na održavanju vetroparka.

Plan detaljne regulacije područja vetroparka Krivača izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECO Logica Urbo iz Kragujevca. Prema podacima iz PDR, dozvoljena je gradnja u dve faze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari