– Percepcija Brazila kao ekonomskog partnera Srbije određena je ničim opravdanim ekonomskim predrasudama, tako da je ukupni obim robne razmene skromnih 92 miliona dolara. Ekonomske predrasude govore o tome da je kafa jedini proizvod koji se može dobiti iz Brazila, a ako dovedemo ponekog Brazilca da igra u Partizanu ili Crvenoj zvezdi, tim bolje, ali više od toga se i ne očekuje.

– Percepcija Brazila kao ekonomskog partnera Srbije određena je ničim opravdanim ekonomskim predrasudama, tako da je ukupni obim robne razmene skromnih 92 miliona dolara. Ekonomske predrasude govore o tome da je kafa jedini proizvod koji se može dobiti iz Brazila, a ako dovedemo ponekog Brazilca da igra u Partizanu ili Crvenoj zvezdi, tim bolje, ali više od toga se i ne očekuje. Zbog toga je ekonomska aktivnost kompanija iz Srbije u Brazilu ravna nuli, a to je tržište od 200 miliona ljudi, sa godišnjom stopom direktnih stranih investicija koja se kreće između 15 i 20 milijardi dolara. Brojke govore same za sebe: ukupni trgovinski suficit u 2006. bio je 46 milijardi dolara, sa izvozom višim od 137 milijardi dolara, etanolska i biodizel industrija omogućili su proglašenje potpune energetske nezavisnosti, mesna industrija donosi ukupni godišnji prihod od preko osam milijardi dolara, što svrstava Brazil među najveće svetske proizvođače mesa… Kafa koju Srbi posebno vezuju za Brazil ne nalazi se više ni među 15 najznačajnijih izvoznih artikala i ukupna vrednost izvoza kafe se kreće između 2,5 i tri milijardi dolara. Potencijal Brazila je toliko veliki da je nedavno, pored predsednika SAD Džordža Buša, predsednik Evropske Komisije Žoze Manual Barozo objavio planove o strateškom partnerstvu EU i Brazila, kao dolazeće ekonomske velesile 21. veka. Samo u oblasti energetike, odnosno proizvodnje etanola i biodizela, Brazil ima potencijal da u dogledno vreme proizvede čak 220 milijardi litara obnovljivih goriva godišnje, što bi nadmašilo čak i postojeći energetski potencijal Saudijske Arabije. Političke, energetske, bezbednosne i ekonomske posledice ovog brazilskog buma, tek će se osetiti u godinama koje slede. O potencijalima saradnje Srbije i Brazila, kao i o dramatičnom jačanju globalnog ekonomskog uticaja Brazila – kaže u intervjuu za Biznis Dante Koeljo da Lima, ambasador Republike Brazil u Srbiji.

Srbija i brazilska energetska nezavisnost

Kakav uticaj na privredu Brazila je imala proizvodnja etanola i biodizela i kako vidite mogućnosti saradnje dve zemlje na razvoju ove industrije u Srbiji ?

– Želeo bih da naglasim pitanje koje se odnosi na otvaranje novih radnih mesta u Brazilu. Poljoprivredna industrija, odnosno prerada šećerne trske u etanol obezbeđuje jedan milion direktnih radnih mesta i tri miliona indirektnih radnih mesta na tržištu radne snage. Prema tome, to je društveno izuzetno značajna aktivnost. Ukupni prihod etanolskog programa u prethodnih osam godina iznosi više od 77 milijardi dolara, u prethodne četiri godine prodato je 2,67 miliona Fleksi fjuel vozila sa pogonom na etanol, a širom Brazila radi 351 rafinerija etanola. Ukupna godišnja proizvodnja etanola je 17,8 milijardi litara, a ukupni udeo obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom bilansu je 44,7 odsto, što je tri puta više od svetskog proseka. Prošle godine Brazil je proglasio potpunu energetsku nezavisnost na osnovu masovne proizvodnje etanola kao zamene klasičnog benzina. Uspeh brazilskog etanolskog programa rezultat je kombinacije nekoliko činilaca, između ostalog modernizacije infrastrukture, jakog menadžerskog potencijala, plodnog zemljišta, ekspanzivne proizvodnje i poslednje, mada ne i najmanje važne, moderne tehnologije. Mogu da vam kažem da je naše uspešno iskustvo sa etanolom samo početak. Brazil je sada pretvoren u razvojnu laboratoriju za druge izvore alternativne energije. Ovo je iskustvo koje govori mnogo i Brazilci su spremni da podele svoje iskustvo sa prijateljskim zemljama, u ovom slučaju sa Srbijom. Otvoreni smo za sve vrste saradnje sa nadležnim državnim ogranima Srbije, kao i Privrednom komorom Srbije i privatnim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju sa brazilskim kompanijama ne samo u proizvodnji etanola i biodizela u Brazilu, Srbiji i na trećim tržištima već i na polju celokupne privredne saradnje i trgovine.

U kojim privrednim granama vidite najveći potencijal za proširenje ekonomske saradnje između Brazila i Srbije ?
– Postojeći nivo ekonomske saradnje, pretočen u brojke iznosi 92 miliona dolara i nije impresivan. To znači da postoji veliki prostor za proširenje ekonomske saradnje u mnogim oblastima. Pored kafe, kao tradicionalnog izvoznog proizvoda Brazila, koja učestvuje sa 45 odsto u bilateralnoj trgovini, Srbija uvozi soju, gvozdenu rudu, koncentrat za sokove od pomorandže, ali i sofisticirane opreme za sistemsku kontrolu koja je u saradnji brazilske kompanije SMAR i kompanije WIG, implementirana na tržištu Srbije. Industrija mesa u Brazilu je veliki potencijal, samo na tržištu EU plasira se goveđe, svinjsko i pileće meso ukupne vrednosti veće od milijardu dolara, a dvomesečna kontrola kvaliteta je rigorozna, tako da to meso zadovoljava najviše zdravstvene standarde EU. Ukupno se na tržišta Rusije, SAD, arapskog sveta i Dalekog Istoka proda mesa u vrednosti dodatnih sedam milijardi dolara, tako da i u tom segmentu postoji mogućnost saradnje sa Srbijom, koja je veliki proizvođač i potrošač mesa i mesnih prerađevina, a takođe i veliki potencijalni izvoznik ka zemljama EU. Tim pre što nakon usvajanja sporazuma CEFTA, postoji prostor da se kroz zajedničku saradnju brazilskih i srpskih kompanija omogući značajna ekspanzija mesne industrije u ovom regionu, sa Srbijom kao regionalnim centrom. Takođe, brazilska kompanija Embraer je četvrti svetski prozvođač aviona sa godišnjim izvozom većim od tri milijarde dolara samo u civilnom programu putničkih aviona. Proizvodnja rezervnih delova za avione Embraer mogla bi imati Srbiju kao regionalnog proizvođača s obzirom na stručnost kadra u vašoj nacionalnoj aviokompaniji Jat. Postoji i mogućnost korišćenja kapaciteta Jata za održavanje aviona prodatih u ovom delu Evrope . Embraer takođe proizvodi i kvalitetne trenažne vojne avione kompatibilne sa NATO standardima, tako da bi i u sektoru namenske industrije saradnja mogla da se proširi. Ipak, ključni sektor je proizvodnja etanola i biodizela, pošto je Brazil jedan od globalnih lidera u primeni ove tehnologije, tako da je za očekivati da će u ovoj oblasti privredna saradnja biti posebno intenzivna s obzirom na sve veće cene nafte na svetskom tržištu. Ovde ne mislim samo na uvoz etanola, već i na saradnju na primeni tehnologije kroz zajednička ulaganja brazilskih i srpskih kompanija u Srbiji i trećim zemljama, kao i razmenu iskustava državnih institucija Brazila i Srbije. Očekujem da se u veoma bliskoj budućnosti u Brazilu i Srbiji ostvare planirana putovanja trgovinskih misija i da tako ekonomska saradnja veoma brzo napreduje u svim navedenim oblastima, tim pre što postoji višedecenijska tradicija dobrih odnosa, neopterećenih bilo kakvim spornim pitanjima.
Kako vidite globalni rast ekonomskog uticaja Brazila, u svetlu najavljenog strateškog partnerstva EU i Brazila ?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari