Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da je zajedničko regionalno tržište zlatno pravilo, a ne zakon prirode.

„Zajedničko regionalno tržište (CRM) je zlatno pravilo, a ne zakon prirode. Ono se ne odnosi na svaku viziju koju vlada ili ekonomija u regionu ima, niti na sve vrste dobrih ili loših bilateralnih odnosa. To je plan širenja i izgradnje koji su podržali lideri ove regije kako bi ona bila bolja“, rekla je Bregu na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa.

Ona je dodala da već postoje jasni rezultati, ali da timovi i dalje imaju teškoća u ostvarivanju ciljeva, posebno onih važnih koji se odnose na slobodu kretanja, navodi se u saopštenju RCC.

„Regionalna saradnja ne bi trebalo da bude važna samo zato što Berlin, Brisel, Vašington, Pariz, Rim, Beč, ili svi partneri to traže. Ona je najvažniji cilj koji je region odabrao da bi radio na procesu koji donosi koristi njenim građanima, bilo u trgovini, pitanjima uskih grla u prevozu ili na oslobađanju potencijala za četiri slobode, zelenu i digitalnu tranziciju“, dodala je.

Oko 77 odsto građana Zapadnog Balkana misli da regionalna saradnja može doprineti boljoj političkoj, ekonomskoj ili bezbednosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, a polovina građana regiona smatra da su odnosi u regionu danas duplo bolji nego 2014. godine kada je započeo Berlinski proces, navodi se u saopštenju.

Na prošlogodišnjem Samitu u okviru Berlinskog procesa u Sofiji, lideri Zapadnog Balkana su podržali Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i Zeleni plan za Zapadni Balkan, zadužujući RCC za sprovođenje.

Domaćin današnjeg sastanka je bio ministar spoljnih poslova Nemačke, Hajko Mas.

On je istakao važnost Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i pohvalio inicijative Saveta za regionalnu saradnju kojima se ona unapređuje i omogućava brži ekonomski i socijalni rast Zapadnog Balkana na njegovom putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari