Brnabić: EU ne posmatramo kao ćup sa novcem 1Ana Brnabić Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da se Srbija nalazi na putu na EU, a da trud uložen u otvaranje svakog novog poglavlja jasno pokazuje da za Vladu Srbije članstvo u EU predstavlja strateški prioritet, saopšteno je iz tog ministarstva.

Brnabićeva je na panel diskusiji u Berlinu „EU integracije i razvoj Srbije – ubrzanje integracionog procesa kao najvažnije razvojno pitanje“ podsetila da Srbija očekuje da u narednim mesecima budu otvorena tri pregovaračka poglavlja, te da je za Srbiju proces pregovora o članstvu i put ka EU, važniji od same destinacije i samog pristupanja Uniji.

„EU ne posmatramo kao ćup sa novcem, delimo evropske vrednosti i nastojimo na promenimo Srbiju u društvenoj, političkoj i ekonomskoj sferi kako bi se naša zemlja uklopila i uspešno postala deo EU“, rekla je ministarka.

Brnabićeva je ukazala da postoje tri stuba na kojima se zasniva proces pregovora Srbije za članstvo u EU – ekonomske reforme, vladavina prava i reforma javne administracije, naglasivši da je reforma javne uprave poslednja pridodata temama koje čine osnovu procesa evrointegracija.

Takođe, naglasila je da vlada nastoji da demistifikuje koristi koje bi zemlja imala članstvom u EU, objašnjavajući javnosti da pristupanjem neće biti rešeni svi problemi, već da će napredak uslediti samo ukoliko se iznedre promene u društvu, jačajući ekonomiju i produktivnost. U svojstvu predsedavajuće tima Vlade Srbije za razvoj sektora informacionih tehnologija, ministarka se posebno osvrnula na ubrzani razvoj IT sektora u zemlji.

„U prethodnom periodu imala sam priliku da se često susrećem sa predstavicima kompanija iz sektora informacionih tehnologija, direktorima start-up-ova i tada sam upoznala neku drugu Srbiju, punu znanja i entuzijazma. Ključ je u nama, neophodno je iskoristiti potencijal i stvaralačku energiju tih mladih ljudi, što može biti dobra dopuna, ili čak i zamena za velike inostrane investicije“, naznačila je ministarka Brnabić.

Panel je organizovala ambasada Srbije u Nemačkoj u saradnji sa udruženjem „Forum Srbija Nemačka“, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari