Brnabić: Intelektualna svojina važna za ekonomski razvoj 1FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na regionalnoj konferenciji „Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi pocetak“, koja se održava u Banjaluci, da je intelektualna svojina izuzetno važna za ekonomski razvoj.

„Intelektualna svojina je sve ono na čemu se baziraju ekonomije razvijenih zemalja“, kazala je Brnabić u obraćanju.

Ona je podsetila da je Srbija pre dve godine u pregovorima sa EU otvorila Poglavlje 7 koje se odnosi na prvo intelektualne svojine i da radi na tome da zatvori to poglavlje.

Po njenim rečima potrebno je da se više radi na tome da se podstiču ulaganja u stvaranje intelektualne svojine.

„To je izuzetno važno da bi napravili transformaciju od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, koje će nas voditi u drušvo koje je mnogo konkurentnije i gde ćemo u 21 veku moći svi zajedno da se brže razvijamo“, istakla je Brnabić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković objasnio je da intelektualnu svojinu treba zaštititi kroz zakone.

„Industrijska intelektualna svojina je posebno bitna i naša zemlja se mora uključiti u koštac u rešavanju ovog pitanja. Nema razvoja privrede i ekonomije ako nemamo razvijenu intelektualni svojinu“, kazao je Višković.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća iz BiH nemaju sta tražiti u Evropi bez rešavanja ovog pitanja.

O pretnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine, govoriće i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije i medjunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srdjan Rajčević, kao i predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija i stručne javnosti iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari