Brnabić: Mere pomoći privredi i građanima još nisu konačne 1Foto:Beta/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da najavljene dodatne mere finansijske pomoći privredi i gradjanima, koji su pogodjeni krizom izazvanom korona virusom, još nisu konačne, da se razmatraju još neki aspekti i da još uvek neme projekcije koliko će koštati budžet.

„Te mere još uvek nisu konačne. Mi još gledamo neke aspekte, da li da idemo na jedan ili drugi način, ali još uvek nememo finalne finansijske projekcije koliko će to koštati“, kazala je Brnabić novinarima.

Na pitanje da li je pomoć namenjenu gra]anima, trebalo da dobiju samo najugroženije kategorije i da li bi podrška bila efektnija sa socijalnim kartama, Brnabić je podsetila da socijalnih karata još nema.

„Niko nam nije ostavio socijalne karte i ure]en mehanizam socijalne zaštite na koji danas možemo da računamo. Radimo na tome i Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o socijalnim kartama i uputila ih u Skupštinu“, rekla je premijerka.

Navela je da Srbija nije smanjivala obim podrške socijalne pomoći ugroženim kategorijama, a u nekim slučajevima je i povećana, ali da bez obzira na to, država želi da podrži i sve ostale gradjane Srbije.

„Ugrožene kategorije i dalje imaju poseban status, a ovo je mera podrške čitavom stanovništvu Srbije. Ovo su vanredne okolnosti, potreban je optimizam, vera u svoju državu, u privredu, u svoj budžet i tu veru smo na najbolji mogući način dali sa onih 100 evra“, kazala je ona.

Brnabić je ukazala da pomoć može da se realizuje i na drugi način, ali smatra da je ono što je uradila Srbije 2020. dalo rezultat.

„Ne znam zašto bi radili nešto drugačije, ako već imamo takve rezultate. Zadovoljna sam sa svim merama i kakve su rezultate dale tokom 2020. i mogu samo da se nadam da će sve što sada radimo dati iste takve rezultate“, kazala je ona.

Dodala je da je Srbija najbolje promišljala kako da se pomogne privredi i stanovništvu.

Potvrdila je da je odluka, o davanju nove finansijske pomoći gradjanima i penzionerima zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, bila zajednička odluka Vlade Srbije i predsednika.

Ona smatra da je u ovakvim okolnostima najbolje da se zajednički radi, „jer takav model daje najbolje rezultate“.
Podsetila je da je u vereme vanrednog satnja predsednik Aleksandar Vućič vodio taj privredni deo kriznog štaba, „koji je u saradnji sa vladom doneo najbolju moguću odluku, a rezultati se vide po tome da je Srbija najuspešnija ekonomija u Evropi u 2020. godini“.

„Tako da ja taj model ne bih menjala“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari