Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Mi vodimo transparentnu i iskrenu spoljnu politiku, a Brisel zna za naše tradicionalne dobre veze i ekonomske odnose sa Rusijom“, rekla je Brnabić novinarima u Narodnoj skupštini.

Ona je dodala da Moskva zna da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i ukazala na to da je juče potpisan niz ekonomskih sporazuma medju kojima su bili oni koji se odnose na železnicu, dovodjenje gasa u Srbiju i njegovo skladištenje.

„Veoma je značajna poruka Putina da će Rusija podržati rešenje koje je prihvatiljno za Srbiju“, ocenila je Brnabić.

„Očekujemo tri milijarde evra direktnih stranih investicija“

Brnabić je izjavila danas da Srbija ostaje duboko posvećena evropskim integracijama i pouzdan partner Briselu, bez obzira na izazove koji očekuju samu Evropsku uniju i dodala da se ove godine očekuje tri milijarde evra stranih direktnih investicija.

Ona je ocenila da te innvesticije pokazuju da se Srbija doživljava kao stabilno poslovno okruženje i dodala da su najveći rezultati postignuti u ekonomskim reformama.

„Ova godina biće godina ogromnih izazova za EU kao što je pitanje Bregzita i održavanje izbora“, rekla je Brnabić na šestoj sednici Nacionalnog konventa o EU.

Prema njenim rečima, to će verovatno značiti manje interesovanje za proširenje, ali Srbija bez obzira na to mora da nastavi da instisitira na reformama i njihovoj primeni.

Ona je rekla da je najvažnije političko pitanje Srbije odnos sa Prištinom, za koji je ocenila da moramo da rešimo zbog nas samih, a ne zato što to neko traži od nas kao neki uslov.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da ova godina, bez obzira što se održavaju izbori i odredjuje budžet EU, neće udaljiti tu zajednicu od prioriteta, a to je prtistupanje novih članica.

„Ohrabrujem Srbiju da ostane ambiciozna i posvećena evrointegracijama, a Eu će uraditi svoj deo posla“, rekao je Fabrici.

On je ocenio da se Balkan kreće ka EU i očekuje da se taj posao nastavi i ove godine, ali je napomenuo da se pristupanje EU ne dešava „preko noći“, već je potrebna energija čitavog društva.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da poslednje istraživanje javnog mnjenja iz decembra pokazuje stabilnu podršku EU.

„Posebno zadovoljstvo je porast podrške gradjana sprovodjenju reformi, bez obzira da li je to vezano za evrointegracije. Većina gradjana pokazuje zreo, racionalan pristup u odnosu na EU i proces pristupanja“, ocenila je Joksimović.

Povezani tekstovi