Brnabić: Opštine neće morati da uvode nove namete 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je za RTS da je rasprava o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava bila konstruktivna.

U narednom periodu će se truditi da lokalne samouprave više sarađuju kako bi prenele pozitivna iskustva.

Brnabić je istakla da je debata o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samuoprava bila „vatreno krštenje“ za nju, jer je prvi put pred parlamentom branila i obrazlagala neki predlog zakona.

Naglasila je da je bilo konstruktivnih predloga, kao i da će svi predlozi biti uzeti u razmatranje.

„Bilo je konstruktivnih predloga, da promenimo sistem transfera lokalnih samouprava, ali i da preuzmu više odgovornosti za sopstvene budžete“, ukazala je ona.

Brnabić smatra da opštine neće morati da uvode nove namete, kako bi nadomestili manjak novca u budžetu, kao i da su za to dobar primer lokalne samuoprave koje su uspele da bez dodatnih nameta reše probleme.

„Imamo fantastične lokalne samouprave i potrebno je da napravimo veću saradnju između njih, kako bi jedni drugima pomogli“, objasnila je Brnabić.

Kao primere dobrih lokalnih samouprava, pohvalila je Svrljig, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu, Pirot, Paraćin.

„Opština Svrljig je jedna od fantastičnih opština. To je siromašna opština koja je uspela da joj trošak na plate bude svega 17 odsto od budžeta, a republički prosek je 27 odsto. Nemaju dugove i investiraju za svoje građane“, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari