Brnabić razgovarala sa predstavnicima Hbisa, Huaveja i Banke Kine 1Foto: Twiter/@SerbianPM

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, koja je vlasnik smederevske železare od 2016. godine. Brnabić je zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

„Železara je odraz našeg čeličnog prijateljstva“, istakla je premijerka.

Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong, a sastanku sa prisustvovali i srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Hbis grupa Srbija je kupila „Železaru Smederevo“ za 46 miliona evra, a trenutno je ta čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

Krajem jula ove godine u smederevskoj železari počela je gradnja novog ekološkog pogona.

Kompanija Hbis u novi pogon ulaže se 120 miliona dolara, odnosno sama investicija je vredna 80 miliona dolara, a kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara.

Hbis je do sada u Železaru investirao 150 miliona evra.

Brnabić je danas u Šangaju razgovarala i sa predsedavajućim Banke Kine Liu Liangom i izvršnim direktorom i izvršnim potpredsednikom Lin Djindženom i istakla da kroz saradnju sa tom bankom Srbija ima priliku da privuče još kineskih investitora.

Banka Kine počela je poslovanje u Srbiji 2017. godine, kada je otvoreno njeno predstavništvo u Beogradu.

Predsednica Vlade Srbije sastala se i sa potpredsednikom kompanije Huavej i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Li je istakao da kompanija Huavej koja u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa „Telekomom“ i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari