Brnabić sa državnim sekretarem SAD-a za trgovinu o razvoju ekonomskih odnosa 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas državnom sekretaru SAD-a za trgovinu Vilburu Rosu na prvoj poseti našoj zemlji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj naših političkih i ekonomskih odnosa.

Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući, istakla je premijerka i navela da se naši bilateralni odnosi moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju, navodi se u saopštenju.

Brnabić zahvalila je gospodinu Rosu na tome što su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli naš privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica.

Sjedinjene Američke Države, kao jedan od najvećih stranih investitora, uložile su oko četiri milijarde dolara, a ove investicije su omogućile da se zaposli preko 17.000 radnika. Premijerka je posebno naglasila značaj kompanija „NCR i „Majkrosofta“, čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj. Takođe je istakla da je cilj Vlade da se naša ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu Vlada intenzivno radi. Jedan od izazova je nedostatak 15.000 strčnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Državni sekretar za trgovinu SAD-a Vilbur Ros posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji, ali je i naglasio da postoji još dosta prostora za investicije u našu zemlju. Pohvalio je reforme koje se sprovode u Srbiji, i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju i posebno istakao značaj juče potpisanog Memorandumada o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD-a, koju vidi kao izvanrednu priliku za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u našoj zemlji,navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari