Brnabić sa misijom MMF-a: Procena rasta ovogodišnjeg BDP-a ostaje 3,5 odsto 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa koji Srbija ima sa tom finansijskom organizacijom.

Na sastanku su razmatrane glavne tačke programa – reforma Poreske uprave, reforma plata, nastavak reforme javnih preduzeća, donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija i nastavak sprovodjenja strukturnih reformi.

Brnabić je izvestila šefa Misije MMF-a da projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu ostaje 3,5 odsto.

Najveći rast u prvim mesecima ove godine ima sektor građevinarstva, objasnila je premijerka i dodala da taj rast iznosi više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naglasila je da će vrednost novog investicionog ciklusa za infrastrukturne projekte u Srbiji biti veći od osam milijardi evra.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn je pohvalio odlične rezultate po pitanju stranih direktnih investicija, koje su ove godine u prva četiri meseca iznosile 1,2 milijarde evra, što je bolji rezultat nego prošle godine, navodi se u saopštenju.

On je istakao da je potrebno stvoriti više fiskalnog prostora za veće ulaganje domaćeg privrednog sektora, što bi znatno povećalo rast BDP-a i ojačalo privatni sektor.

Na sastanku je ocenjeno da je neophodno više raditi na sprečavanju odliva stručnog kadra iz Srbije, što je prema rečima šefa misije MMF-a zajednički problem za sve države regiona.

Brnabić je istakla da je Agencija za cirkularne migracije, koja će biti osnovana, deo strategije povratka ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Agencija bi, prema njenim rečima trebalo da im pruži svu neophodnu podršku po tom pitanju.

Vlada Srbije intenzivno radi na sprečavanju korupcije na svim nivoima, kazala je premijerka, dodajući da je Prdlog zakona o borbi protiv korupcije prošao vladu i da je trenutno u skupštinskoj proceduri. Zahvaljujući efikasnoj eUpravi znatno je smanjena mogućnost korupcije i omogućena veća transparentnost državnog aparata, rekla je ona.

Poseban akcenat države je na sprečavanju sive ekonomije, rekla je Brnabić i podsetila da je nova aplikacija eInspektor u primeni od početka ove godine i omogućva umrežavanje svih inspekcija i bolje praćenje rada inspektora.

Premijerka je najavila da od septembra ove godine počinje primena jedinstvenog obrazovnog broja, koji bi trebalo da omogući praćenje učenika tokom školovanja, ali i efikasnost i poslovanje obrazovnih institucija. Takodje, kako je objasnila, učenici, studenti i njihovi roditelji će zahvaljujući informacijama koje će biti na jednom mestu moći da saznaju sve o željenoj obrazovnoj instituciji, mogućnostima zaposlenja i koliku platu mogu očekivati za odredjene obrazovne profile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari