Brnabić: Srbija nastoji da radi na podsticaju dobročinstva 1EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Srbija, kroz Savet za filantropiju, nastojati da unapredi pravni i poreski okvir radi podsticanja dobročinstva.

Ona napominje da je to najbolji primer saradnje Vlade Srbije, organizacija civilnog društva i privatnih kompanija.

Brnabić je, na otvaranju Festivala filantropije, podsetila da je dobročinstvo u tradiciji srpskog naroda i navela primere Mihajla Pupina, Ilije Milosavljevića Kolarca i Đorđa Vajferta.

Ona je navela i primer kompanije Tarket, nekadašnjeg Sintelona, koja je Matici srpskoj donirala tri umetnička dela od posebnog značaja za istoriju i kulturu Srbije, pošto su zaključkom Vlade Srbije oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

To za Vladu nije bilo od značaja, jer je novac sa razdela Ministarstva kulture otišao u Ministarstvo finansija, ali je za građane Srbije i generacije to dolaze od neverovatnog značaja.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao je da su kompanije i građani u SAD prošle godine dali u dobrotvorne svrhe oko 410 milijardi dolara, što je više od BDP zemalja poput Irske, Danske ili Finske.

Skat je istakao da kompanije i građani imaju poreske olakšice za filantropiju, navodeći svoj primer kao državnog službenika SAD.

Imam priliku da na svake dve nedelje dam prilog za koji poreske obaveze plaća administracija i to nije velika suma, ali ona postaje značajna na kraju godine, istakao je Skat i napomenuo da se na taj način prikupi oko osam milijardi dolara.

Skat je naveo da Amerikanci godišnje daju oko dva odsto prihoda u dobrotvorne svrhe.

Prema njegovim rečima, u 2017. godini u Srbiji je prikupljeno 32 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, a kada bi bilo i poreskih podsticaja taj iznos bi bio i veći.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel rekla je da su za 11 godina postojanja na direktan ili indirektan način pomogli 700.000 ljudi i prikupili oko 20 miliona dolara za sve aktivnosti.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Feza Tan ocenila je da se svaki dinar investiran u dobročinstvo vrati dvostruko, jer je to ulaganje u društvo i njegovu budućnost.

Od ove godine se, pod pokroviteljstvom premijerke Ane Brnabić, 9. oktobra obeležava Nacionalni dan davanja, ali Tan ističe da se ne mora čekati 9. oktobar da bi se učinilo dobro delo.

Brnabić i Skat su, kao i direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, uručili zahvalnice za 15 kompanija koje su podržale kampanju u kojoj je za Petnicu kupljen spektrometar.

Miloš Janković, ispred organizacije Katalist Balkans, istakao je da istraživanja pokazuju da se u proteklih pet godina u Srbiji beleži stalni rast donacija i da je dobročinstvo u porastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari