Brnabić: Treba da se okrenemo ekonomiji zasnovanoj na inovacijama 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija treba da se okrene ekonomiji zasnovanoj na inovacijama, zbog čega su prioriteti ove vlade digitalizacija i obrazovanje.

Prethodna vlada je dala osnov za ono što mi sada radimo, sprovela je teške strukturne reforme i zahvajujući njima napravljena je fiskalna konsolidacia i imamo rast privrede na zdravim osnovama, rekla je Brnabić na otvaranju Belgrade Venture Foruma.

To je osnova za dalji rast koji mi treba da nastavimo. Mi se borimo sa zemljama u regionu za investicije suvbencijama, povoljnim poslovnim okruženjem, ali da bismo imali dinamični rast treba da se okrenemo ekonomija zasnovanoj na inovacijama, rekla je Brnabić.

Nisam sigurna da ćemo uspeti da završimo u mandatu ove vlade, ali narednoj vladi da ostavimo osnov, napravimo iskorak i da oni završe posao u tom smeru, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da postoji potencijal u Srbiji, ali ga treba iskoristiti i prvi korak je da se prepozna da su digitalizacija i obrazovanje najvažiji priorireti Vlade Srbije.

Meni je bilo posebno važno da se konsultujemo sa ljudima, kao što ste vi, da ne bismo napravili dosadni i suvoparni predmet koji bi mlade odbilo od informatičkog obrazovanja, rekla je Brnabić i dodala da je to uspešno urađeno.

Povećali smo kvote za upis na tehničke fakultete za 20 odsto i pokrenuli smo program prekvalifikacije za IT i to smo ponovo pitali vas. Urađena je pilot faza za 100 polaznika, sada je raspisan konkurs za 900, a prijavilo nam se više od 12.000 ljudi.

Fokus u narednih šest meseci će biti na pravnom i zakonodavnom okviru, odnosno usvajanju podzakonskih akata za usvojene zakone. Ići ćemo na izmene zakona o deviznom poslovanju, o alternativnim, investiconim fondovima, izmene zakona o trgovini kako bismo ohrabrili elektronsku trgovinu, napomenula je ona.

Imamo radnu grupu koja se bavi pitanjem ukidanja pečata, papirnih faktura. Ne možemo u 21. vek sa pečatima, šalterima i papirima, rekla je Brnabić i navela da će se u narednom periodu raditi i na poboljšanju infrastrukture.

Plan je da se u naredne godine u to investira 50 miliona evra, rekla je ona, pominjući Institut Biosens, Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, laboratorijsku lamelu u Nišu, kao i Naučno-tehnološki park Niš.

Imamo dogovor da pomognemo Institutu za fiziku, da bi naši naučnici mogli da rade na projektu sa CERN, a planirana je i nova zgrada za FON, dodala je Brnabić.

Brnabić je zahvalila Belgrade Venture forumu i iznela je spremnost Vlade Srbije da sluša njihove nove ideje i da ih podrži.

Ambasador Holandije Henk van del Dol rekao je da će učesnici foruma u naredna tri dana imati priliku da gledaju u budućnost i da je ponosan što je Ambasada Holandije partner ovog foruma.

Prepoznali smo potencijal u preduzetništvu, a posebno u Srbiji razvoj takvog okručenja može biti koristan, jer pokreću zemlju, inovacije i zapošljavanje, rekao je Van den Dol.

Vi ste i ljudi poput vas, koji su sile pokretač iza ekonomskog razvoja zemlje i drago mi je da se taj potencijal porepozna u Srbiji. Nažalost, to se ne dešava preko noći, potrebna je posvećenost, inovativnost i posvećenost i preduzetnika i investitora. Srećom, Srbija sve to ima, rekao je on.

Van den Dol je pozdravio posvećenost Vlade Srbije i njene premijerke razvoju digitalizacije i obrazovanja.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će PKS pomoći stvaranje boljeg pravnog okruženja koje bi podržalo start up preduzeća i inovacije da „procvetaju“, odnosno da velikim kompanijama pomognu da promene model poslovanja i postanu uspešnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari