Brnabić u Kragujevcu: Dogovoren prekid štrajka 1Foto: Fonet TV

Premijerka Ana Brnabić i radnici fabrike Fijat u Kragujevcu dogovorili su večeras na sastanku prekid štrajka od sutra. Pregovori se nastavlju sutra u podne u Vladi Srbije.

Ana Brnabić je, na konferenciji za medije u Kragujevcu, rekla da je razgovor sa predstavnicima radnika bio uspešan i najavila da će sutra biti radni dan u „Fijatu“. Premijerka je, posle sastanka u Skupštini Grada Kragujevca, rekla i da je dogovoreno da sutra počnu pregovori sa rukovodstvom fabrike „Fijat“, prenosi RTS.

„Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan i da je sutra radni dan i da sutra u 12 sati krećemo u pregovore sa ‘Fijatom’ u Vladi. Ja ću organizovati pregovore i biti prisutna na pregovorima zato što mi je važno da održim obećanje koje sam dala radnicima i sindikatima, da budem tu sa njima dok pregovaramo sa ‘Fijatom'“, istakla je Brnabić.

Naglasila je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći, ali da ne može da garantuje koji zahtevi će biti ispunjeni. „Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da Vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta ćemo dobiti, ali mogu da vam garantujem da ću biti tu sve vreme uz vas i da ćemo zajedno pregovarati“, poručila je Brnabićeva radnicima.

Dodala je da će sa svojim timom i ministrom privrede Goranom Kneževićem insistirati da što više zahteva bude ispunjeno. „Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada uz njih“, rekla je premijerka.

Podsetila je da je pre ovoga bila ministraka državne uprave i lokalne samouprave i navela da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u „Fijatu“. „Puno problema ima sa proizvodnim procesom, puno toga može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali svakako nešto što je eskaliralo i o čemu mi kao manjinski vlasnik treba da razgovaramo sa većinskim vlasnikom je da mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obaveštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u ‘Fijatu'“, ukazala je premijerka, prenosi RTS.

Zahvalila se i rukovodstvu „Fijata“, sa kojima je, kako kaže, tokom dana štrajka imala razgovore i molila ih za strpljenje. „Pored radnika i sindikata koji su pokazali svoju upornost i hrabrost, ja ipak moram da kažem da se zahvaljujem i ‘Fijatu’ zato što sam ovih dana imala razgovore i sa Silvijom Verneti i sa gospodinom (Alfredom) Altavilom i da su oni uvek bili spremni za razgovor, makar sa mnom. Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je ‘Fijat’ važan za celu Srbiju, važan je za ove radnike, važan je za Kragujevac, važan je za kooperante, važan je za nas kao Vladu Srbije, važan je za ekonomiju Srbije“, napomenula je Brnabić.

„Zbog toga ću se mnogo više posvetiti ‘Fijatu’ kao predsednica Vlade zato što to dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima. Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, gde su oni pokazali stvarno mnogo razumevanja i puno strpljenja“, objasnila je Brnabić.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra i pozvao je sve radnike „Fijata“ da sutra budu na svojim radnim mestima.

„Želimo da Fijat i dalje posluje u Kragujevcu. Ovakva odluka je doneta jer Skupština Samostalnog sindikata FCA želi da Fijat i dalje šposluje u našem gradu“, rekao je Marković.

On je dodao da „ovo nije poraz već otvaranje mogućnosti da nam se poprave zarade i ispune sva četiri naša zahteva“. „Jeste ovo jedan presedan u sindikalnoj borbi da sindikat prekida štrajk bez postignutog dogovora, ali sa mogućnošću da pregovara i da dobije sve ono za šta smo se borili tokom generalnog štrajka“, rekao je Marković.

Kako će na večerašnju odluku Skupštine samostalnog sindikata o prekidu štrajka u FCA Srbija da reaguju radnici kompanije, ali i ostali fabrički sindikati (ima ih još četiri), videće se već tokom sutrašnjeg dana. Posle večerašnjeg sastanka sa Brnabić opstalo je nejasno i da li će radnici koji tri nedelje nisu radili biti kažnjeni tako što za vreme provedeno u štrajku neće dobiti ni dinara,ili će, pak, primiti nekakvu platu i za period od 27. juna.

Očekuje se da će Štrajkački odbor tokom pregovora da otvori i pitanje odgovornosti menadžmenta FCA Srbija za nezavidnu situaciju u toj kompaniji, pošto zaposleni u kragujevačkoj fabrici nisu nezadovoljni jedino zbog niskih zarada. Naprotiv, ogorčeni su na lokalni menadžment, kako onaj u Kragujevcu, tako i onaj njegov deo u Beogradu, zbog loše organizacije proizvodnje i drugih poslova u fabrici. Do pre tri godine dok su FCA Srbija pretežno vodili Iztalijani, situacija u kompaniji je, tvrde i večeras sagovornici našeg lista, bila odlična. Čim su Italijani otišli, tvrde, “sve je krenulo nizbrdo”.

Večerašnjoj odluci o ptekidu štrajka, prethodio je novi protest dela zaposlenih u FCA Srbija ispred zgrade gradske uprave, sa kojeg su premijerki Brnabić poručili da formira pregovarački tim ili krizni štab za pregovore sa Fijatom, te da odmah dođe u Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari