Brnabić: U narednih 10 dana pomoć penzionerima od 5.000 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih 10 dana biti isplaćena jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara.

Od 1. januara, kako je jutros dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, biti obezbeđeno povećanje svim penzionerima od pet odsto.

Brnabić je, na predstavljanju beogradske senior kartice u Sava centru, najavila da će u 2018. godini, kako se bude smanjivao udeo penzija u BDP do nivoa od 11 odsto, polako biti ukidan Zakon o privremenom uređenju penzija.

Uspeli smo da ono što smo uštedeli merama fiskalne konsolidacije počnemo da vraćamo. U protekle dve godine bilo je skromno, ali koliko smo mogli, 1,25 odsto i 1,75 odsto, a od 1. januara značajno povećanje od pet odsto, ocenila je Brnabić i dodala da je to veliko povećanje i za finansijski jače zemlje.

Za 90 odsto penzionera, naglasila je Brnabić, sa povećanjem od pet odsto penzije će biti veće nego što su imali 2014. godine pre mera fiskalne konsolidacije.

Prema njenim rečima, vraćanjem izdvajanja za penzije na nivo od 11 odsto BDP i uspostavljanjem pune finansijske stabilnosti biće moguće potom ponovo se vratiti na usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Želim da vam zahvalim lično kao Ana Brnabić, a potom i kao predsednica Vlade Srbije, na svemu što ste učinili za ovu zemlju, za nas, rekla je Brnabić.

Drago mi je što živim u Beogradu kada čujem šta su sve Grad i gradonačelnik Siniša Mali učinili za najstarije sugrađane, rekla je Brnabić i naglasila da Vlada Srbije čini dosta za mlade i još će ulagati u njih, ali da brine i o najstarijima.

Mali je rekao da se danas predstavlja kartica Kluba seniora, odnosno realizacija ideje koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Beogradu živi 406.558 penzionera i kao članovi Kluba seniora imaće popust u različitim maloprodajnim objektima, gradskim preduzećima, komunalnim preduzećima, domovima zdravlja, za lekove.

Privremene kartice važiće već od 1. novembra, a u opštinama se mogu dobiti trajne personalizovane senior kartice. Grad snosni sve troškove izrade i dostave kartica.

Brnabić: U narednih 10 dana pomoć penzionerima od 5.000 2

Predstavljanje kartice za penzionere  Foto: Beoinfo

Brnabić je penzionerki Slobodanki Joksić uručila prvu senior karticu. Joksić je istakla da su penzioneri veoma zadovoljni zbog povećanja penzija od pet odsto i jednokratne pomoći, napominjući da su mere štednje donele rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari