Brnabić: U upravi 19.500 manje zaposlenih 1

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je do sada broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi smanjen za 19.500 ljudi i taj trend se nastavlja.

U utorak smo imali sastanak sa MMF, a imaćemo razgovore i u oktobru. Čini se da to za sada ide dobro, bolje nego što smo očekivali, jer smo uspeli da ispunimo taj težak zadatak a da ne ugrozimo kvalitet usluga za građane i za privredu, rekla je Brnabić, koja je prisustvovala sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština(SKGO).

Prema njenim rečima, za 2017. će morati da se promeni i popravi način linearnog smanjenja broja zaposlenih.

Kako je objasnila, u 2015. je linearno smanjen broj zaposlenih u svim lokalnim samoupravama za tri odsto, što je bila greška, jer su tako kažnjeni neki koji su profesionalno radili, a nagrađeni su oni koji nisu.

Ove godine će nam Ministarstvo finansija reći koliko treba da se smani broj zaposlenih, a mi ćemo analizama za pojedine lokalne samouprave videti gde može da se dopusti dodatno zapošljavanje do maksimalnog nivoa, a tamo gde nisu poštovane odluke Vlade ćemo seći mnogo oštrije, dodala je ona.

Brnabić je istakla da je do kraja 2015. broj državnih službenika na centralnom i lokalnom nivou smanjen za 16.500, što je više nego što je dogovreno sa MMF, a od toga je 6.500 iz lokalnih samouprava.

Brnabić je novinarima uoči sednice Predsedništva rekla da će sa predstavnicima gradova i opština razgovarati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi u okviru reforme lokalne samouprave i njihovom finsiranju, kao i o primeni Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Ona očekuje i da zajednički sa SKGO i NALED dođu do nacrta za Zakon o naknadama, koji će urediti parafislkalne namete u cilju lakšeg poslovanja.

Predsedavajući SKGO i predsednik Gradskog odbora SNS u Nišu Zoran Perišić rekao je novinarima da se paket zakona koji se menjaju, koji bi trebalo da donesu olakšice u radu lokalnih samouprava, očekuje od 1. decembra, a ciloj je da se lokalne samouprave učine efikasnim i transparentbnijim i da se pojačaju veze sa republičkom vlasti.

U tom paketu, naveo je Perišić, je i zakon o javnoj svojini, kojim bi trebalo da se izađe u susret investitorima, kao i zakon o upravnom postupku, koji je u završnoj fazi, a treba da olakša smanjenje broja zaposlenih.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da je taj grad, zahvaljujući ministarki Brbnabić i SKGO, uspeo da izbegne drastično smanjenje transfera novca.

U prvoj verziji izmena zakona o finansiralju lokala pretilo je da ostanemo bez 450 miliona dinara godišnje od prihoda poreza na zarade, a budžet grada je 2,3 milijarde dinara, naveo je Petković i dodao da je, srećom, konačna verzija po taj grad mnogo manje loša i da će smanjenje od 42 miliona dinara za Užice biti lako nadoknadivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari