Brnabić: Uskoro integrisani prelazi sa Albanijom i BiH 1Brnabić sa privrednicima Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije, sa kojima je razgovarala o načinima da se postavi okvir za dinamičniji i održivi privredni rast u zemlji, saopšteno je Vlade.

Brnabić poručila je privrednicima da je ovo početak kontinuirane, neposredne saradnje čiji je krajnji cilj da se izmenama zakonskih rešenja, reformom obrazovnog sistema i podsticijanim merama dostigne industrijska proizvodnja koja će imati veću dodatu vrednost.

Na sastanku su direktori i vlasnici kompanija, kao i predsednici poslovnih sistema, premijerki i predstavnicima vlade predočili prepreke na koje nailaze u procesu poslovanja, a poseban akcenat stavili su na nedostatak odgovarajućeg kadra, uz napomenu da se dualni sistem obrazovanja pokazao kao veoma dobar. Takođe je ukazano na predugo čekanje na izdavanje različitih dozvola, kao i na duge i komplikovane procedure, posebno na granici, kada je reč o dokumentaciji koja prati robu.

Privrednici su jednoglasni u oceni da je neophodna reforma obrazovnog sistema koja bi pratila potrebe privrede, a s tim u vezi predsednica vlade Ana Brnabić ukazala je da se priprema i uvođenje dualnog obrazovanja u visokom školstvu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je, pored ostalog, da integrisani granični prelazi, kakav će uskoro biti uspostavljen sa Severnom Makedonijom, značajno olakšavaju neometani prelaz robe u Srbiju i iz zemlje, a premijerka je najavila da će uskoro takvi prelazi biti uspostavljeni i sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

Premijerka je takođe rekla da je današnji sastanak prvi u nizu koji se planira i sa drugim udruženjima PKS i vlade, i da označava početak formiranja radnih grupa predstavnika vlade i PKS.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su vlasnik FPM „Agromehanika“ iz Boljevca Ljubinko Gobeljić, generalna direktorka PPT „Namenska“ iz Trstenika Anđelka Atanasković, izvršni direktor Mind Group iz Kragujevca Darko Đorić, generalna direktorka Termovent SC Livnica čelika iz Bačke Topole Mirjana Ivanović i direktor TF Kable iz Zaječara, kao predstavnici metalske industrije.

U ime hemijske industrije, na razgovoru su bili generalni direktor HIP Petrohemija Velimir Unković, direktor Kompanije „Henkel“ Dušan Antonijević, potpredsednik poslovnog Sistema za stratenjke korporativne operacije „Elixir“ Group Vladimir Todorović, Generalni direktor Trajal korporacije Miloš Nenezić i izvršni direktor Kompanije „Meser Tehnogas“ Ernst Bode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari