Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je u protekle tri godine, zahvaljujući reformi javne uprave, samo od iznosa za zarade u budžetu ušteđeno više od 100 miliona evra.

Na predstavljanju studije „Barijere u preduzetništvu mladih u Srbiji“, Ana Brnabić je navela da se taj novac može usmeriti na druge aktivnosti, poput podsticanja preduzetništva među mladima.

Prema rečima Ane Brnabić, u toku je druga faza reforme javne uprave, koja podrazumeva njenu reorganizaciju.

Ana Brnabić je izjavila da su konačno stvoreni uslovi za uvođenje informacionih tehnologija kao predmeta u osnovne škole i to od petog razreda.

U predstojećoj školskoj godini će broj mesta na tehničkim fakultetima u Srbiji biti povećan za 740, najavila je Ana Brnabić.

Konferenciji o preduzetništvu mladih, organizovanoj u Privrednoj komori Srbije uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, prisustvovali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i nemački ambasador Aksel Ditman. 

Ditman – Studija o preduzetništvu mladih

Nemačka će nastaviti da u okviru zajedničke inicijative sa Srbijom osnaži preduzetništvo u Srbiji, pre svega među mladima, izjavio je danas nemački ambasador Aksel Ditman na predstavljanju
studije „Preduzetništvo mladih u Srbiji“, čiju izradu je pomogla Nemačka.

Ditman je rekao da je studija, koju je izradio Centar za visoke ekonomske studije, ukazala da se mladi suočavaju sa nedostatkom kapitala za osnivanje firmi.

Nadamo se da će zaključci iz studije doprineti poboljšanju stanja u oblastima važnim za preduzetništvo mladih, istakao je Ditman na konferenciji u Privrednoj komori Srbije, kojoj su prisustvovali i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, predsednik PKS Marko Čadež i direktorka Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički.

On je napomenuo da su Nemačka i Srbija pre dve godine pokrenule inicijativu o održivom razvoju i zapošljavanju.

Kako je istakao Ditman, cilj inicijative je unapređenje preduzetništva i osnivanje malih i srednjih preduzeća, kao i poboljšanje stručnog obrazovanja u Srbiji.

To su najvažniji ciljevi ove inicijative koje želimo da ostvarimo sa našim partnerima u Srbiji, podvukao je Ditman i ukazao da se Srbija suočava sa nezaposlenošću mladih od oko 30 odsto.

On je poručio da Nemačka podržava konkretne programe za zapošljavanje mladih u Srbiji, poput širenja poljoprivredne organske proizvodnje i pokretanje preduzeća.

Ti programi se, kako je kazao Ditman, sprovode na teritoriji
cele Srbije.

Čadež je rekao da istraživanja pokazuju da 36 odsto mladih smatra da je preduzetništvo najbolji način da se zaposle, ali je ukazao da se mnogo manje njih zaista odlučuje da pokrene posao.

Brnabić je istakla da Srbija planira da uvede informacione tehnologije kao predmet u osnovne škole, i to od petog razreda, i da će od ove godine biti povećan broj mesta za upis na tehničke fakultete.

Direktorka Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički je ukazala da Srbija još nema zakon o mikrofinansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari