Posle dvadeset i dve godine od raspada bivše Jugoslavije, plovni put od Bajine Bašte do Višegrada, koji vodi kroz živopisni kanjon Drine, uspostavljen je proteklog vikenda, promotivnom vožnjom brodom Perućac. Nova i atraktivna ponuda trebalo bi da privuče domaće i inostrane goste i da značajnije doprinese turističkom razvoju drinskog priobalja.


Putovanje turističkim brodom traje tri sata jezerom Perućac, koje je formirano šezdesetih godina prošlog veka kao akumulacija za hidroelektranu i dugo je 52 kilometra, i vodi kroz jedan od najlepših i najvećih kanjona u Evropi, za koji se procenjuje da je na pojedinim mestima dubok i do 1.000 metara.

To je početak ostvarenja ideje o turističkom prstenu dveju regija, koji bi posetiocima trebalo da ponudi obilazak turističkih i kulturno-istorijskih znamenitosti Bajine Bašte, Tare, Mokre gore i Višegrada. Planirano je da turisti iz Mokre gore do Višegrada putuju obnovljenom prugom uskog koloseka – popularnim „ćirom“, posete značajne kulturno-istorijske destinacije, poput starog mosta Mehmed-paše Sokolovića i Andrićgrada i da se brodom vrate do jezera Perućac, do Bajine Bašte.

Da bi usitinu zaživeo taj projekat, hitno bi trebalo da se reši probem otpada sa površine jezera Perućac u blizini brane, a koji stiže pritokama iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Bez obzira na to što Nacionalni park Tara i opština Bajina Bašta povremeno organizuju akcije uklanjanja otpada i izdvajaju značajne sume novca za angažovanje brodova i ljudstva, plutajuće deponije se stalno pojavljuju i to posebno nakon velikih kiša. Kako opština Bajina Bašta to ne može da reši, niti je za to nadležna, veliki ekološki problem trebalo bi sistemski otkloniti na nivou triju država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari