Broj blokiranih firmi veći za 45 odsto nego prošle godine 1Foto: Freeimages / Michelle Rau

 Prema analizi agencije za bonitet Bisnode u julu ove godine  bilo je za 45 odsto više blokiranih firmi nego u istom mesecu prošle godine.

Naime, u julu ove godine blokirano je 4.102 preduzeća naspram 2.834 u istom mesecu prošle godine. Takođe u julu je smanjen broj novoosnovanih firmi u odnosu na prethodni mesec, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine taj broj ujednačen. Istovremeno je smanjena aktivnost i kod zatvaranja firmi. U julu je za osam odsto manje ugašenih firmi nego u junu, dok se na godišnjem nivou beleži povećanje za 11 odsto.

„Više zatvorenih i veći broj blokiranih firmi u julu u odnosu na isti period prošle godine ukazuje na i dalje prisutne nepovoljne uslove za obavljanje poslovnih aktivnosti, ali i na problem nelikvidnosti koji je prisutan u srpskoj privredi. U prilog tome je i činjenica da veliki broj kompanija ne prelazi prelomnu tačku rentabiliteta što se ogleda i u rastu broja kompanija koje se u periodu od dve godine nakon osnivanja gase. Takvih je za trećinu više nego prošle godine“, navodi se u ovoj analizi.

Naredni krizni period za firme je period poslovanja od pet do 10 godina. Takvih firmi se u julu ugasilo 38 odsto više nego u julu prošle godine, i uglavnom su to male firme iz primarnog sektora. Povećanje broja ugašenih i blokiranih kompanija prati i povećanje iznosa blokade. Na nivou zemlje ovaj iznos je skoro za trećinu veći ove godine u odnosu na prošlu. Jedino smanjenje se ogleda u Vojvodini gde je zaduženost firmi opala za 66 odsto, dok je najveća porast zabeležena u regionu Šumadije i Zapadne Srbije gde su čak 2,2 puta firme zaduženije nego u istom periodu prošle godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Broj blokiranih firmi veći za 45 odsto nego prošle godine”

  1. poslovan klima se očigledno popravila , pa je konkurencija došla do izražaja
    da li da svo ovo stavim pod znake navoda ili ne?

  2. Puko Rezim ! Ali Narod mazohisticki trpi.Poznati smo po time da volimo da budemo Mucenici…..zato se ova agonija nece okoncati uskoro….. kada gradjani private Maxohizam,taxa vlada biva sadisticka I takonu nedogled.jer mazohist trazi jos ! Sve he ovo posledica ratova I bombardovanja…….posledica he nova osobina Mazohizam na nacionalnom nivou,on I koji o neprihvataju napustaju zemlju.. Ostaju okoreli mazohisti koje Moses da bicujes I graze jos………,..zato nevredi da smenjujem Dacica Vucica Seselja…narod to zeli……nevredi mazohisti pricati da nebude bicevan. Ispadas samo lud.I ides u Ludnicu ,jer di Lud.kvaris igru sadisti I mazohisti .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.