Tržišni inspektori Ministrastva trgovine i usluga obavili su od janura do kraja avgusta oko 70.000 kontrola, podneli 8.276 prijava od čega su 32 krivične i 395 prijava za privredni prestup. Nadležnim pravosudnim organima predloženo je i da oduzmu nezakonito stečenu imovinu vrednu oko 25 miliona dinara.

Tržišni inspektori Ministrastva trgovine i usluga obavili su od janura do kraja avgusta oko 70.000 kontrola, podneli 8.276 prijava od čega su 32 krivične i 395 prijava za privredni prestup. Nadležnim pravosudnim organima predloženo je i da oduzmu nezakonito stečenu imovinu vrednu oko 25 miliona dinara. Inspektori su doneli i više od 18.000 rešenja o oduzimanju robe, otklanjanju nepravilnosti, privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, kao i 17 rešenja za zaštitu prava intelektualne svojine. Izrečeno je i više od 10.000 mandatnih kazni i po tom osnovu u republički budžet slilo se 157,4 miliona dinara – izjavio je juče na konferenciji za novinare Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, predstavljajući Godišnji bilten tržišne inspekcije.
Bubalo je naglasio da se efekti rada tržišne inspekcije vide u smanjenju sive ekonomije i prodaji na ulici, povlačenju krivotvorenih proizvoda i piratskih izdanja nosača zvuka i slike, povećanom broju registrovanih privrednih subjekata, smanjenoj prodaji akciznih proizvoda. Uz opasku da je radna verzija zakona o trgovini okončana, on je najavio da će se zakon uskoro naći u proceduri, a kada je reč o Predlogu zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, koji je usaglašen sa propisima Evropske unije, on će se naći na sednici Vlade do kraja novembra.
Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa visokim cenama prehrambenih proizvoda u Srbiji, Bubalo je podsetio na činjenicu da država kontroliše samo cene nafte i naftnih derivata, cenu komunalnih usluga i električne energije, dok cene ostalih proizvoda reguliše tržište. Kad je reč o ceni mleka i najavi poskupljenja hleba Bubalo je ponovio da je ovogodišnja suša jedan od osnovnih razloga za ta poskupljenja, ali je dodao da je najava pekara da će podići cene hleba posao za Komisiju za zaštitu konkurencije. „Ipak, treba podsetiti da je cena hleba u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji najniža u regionu i da svaki pokušaj da se zadrži na tom nivou, nije realan, utoliko pre što su brašno i pšenica traženi artikli na regionalnom tržištu“, rekao je Bubalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari