Poznati finalisti konkursa "Imam rešenje za pametniji grad" 1Foto: Belgrade Waterfront

Nagradni konkurs „Imam rešenje za pametniji grad“ kompanije Beograd na vodi (Belgrade Waterfront – BW) ušao je u završnu fazu, a od 172 prijavljenih pojedinaca i timova izabrano je 10 koji će se u finalu 11. decembra boriti za nagradni fond od 10.000 evra, saopštili su danas partneri u tom projektu BW i Netokracija.

Nagradni fond za prvo mesto je 5.000 evra, za drugo 3.000, a za treće mesto 2.000 evra, dok je kompanija BW obezbedila i dodatni nagradni fond od 25.000 evra za primenu ili dalji razvoj najboljih ideja.

Cilj konkursa je izbor, primena i dalji razvoj rešenja koja će modernizovati gradska okruženja i učiniti ih boljim i kvalitetnijim za život uz pomoć novih tehnologija.

„Prijavljeni takmičari su u ovom konkursu videli priliku da pomognu jednostavnijem svakodnevnom funkcionisanju u urbanim sredinama uz pomoć ekoloških izvora energije, poput uličnog osvetljenja sa solarnim napajanjem, teretane koja upotrebom obezbeđuje energiju za servisne sisteme, kao i mašine koja na principima termodinamike proizvodi čistu energiju“, izjavio je Marko Mudrinić, direktor i osnivač poslovno – tehnološkog medija Netokracija, stručnog medijskog partnera projekta.

Mudrinić navodi da su neke od ideja bile usmerene na unapređenje komunalnih problema uz pomoć pametnih aplikacija, dok su drugi takmičari aplikacijama želeli da olakšaju snalaženje u tržnim centrima.

Među prijavljenim rešenjima bilo je i onih koje savremene tehnologije koriste za pomoć u vanrednim situacijama, kada postoji potreba za hitno zbrinjavanje ugroženih.

Za odabir 10 najboljih prijava bio je zadužen Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub, koji će u narednom periodu realizovati i mentorske radionice koje će pripremiti učesnike za prezentovanje ideja na finalnom događaju, pred stručnim žirijem, navedeno je u saopštenju.

Stručni žiri, koji će izabrati tri najbolja rešenja, čine eksperti iz oblasti startap tehnologije i razvoja poslovanja Toni Ričard Krisoli, koordinator programa u „Friedrich Naumann“ Fondaciji i vrsni poznavalac smart city tehnologije i njene primene u regionu; Peđa Predin, šef logistike i razvoja poslovanja norveške startap kompanije „Gelato“; Igor Jović, direktor i osnivač kompanije CityExpert i Nemanja Stefanović, direktor i osnivač kompanija „Poslonaut“ i „HireApp“.

Finalni izbor pobednika konkursa zakazan je za 11. decembar kada će 10 odabranih finalista imati priliku da predstave svoje ideje, navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari