Čadež: 400 kompanija ponovo radi, oko 40.000 radnika vraćeno na posao 1Marko Čadež Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je, nakon relaksiranja mera donetih zbog pandemije korona virusa, oko 400 kompanija ponovo počelo da radi, a na posao se vratilo oko 40.000 radnika.

On je, gostujuči na TV N1, najavio nakon praznika početak rada još mnogih kompanija i istakao da se situacija u privredi polako stabilizuje.

„Posle praznika još jedan veliki broj kompanija njavio je početak rada, a to zavisi i od prilika u svetu, od međunarodnih dobavljačkih lanaca. A naše kompanije su u sistemu tih velikih dobavljača“, objasnio je Čadež.

Prema njegovim rečima, za pomoć države u isplati minimalne zarade zaposlenima vladalo je veliko interesovanje preduzeća, a kako je naveo „broj zaposlenih čije su se firme prijavile za pomoć obuhvata više od milion“.

„Kada tržište ne postoji, kada nemate ni proizvodnju ni potrošnju, jer se ljudi ne kreću, u tom vremenu država izlazi iz svojih okvira postavljanja u ekonomskom sistemu, i pomaže privredi da preživi. A to se odnosi na sve zaposlene“, kazao je Čadež.

On je rekao da je pomoć države u isplati minimalne zarade zaposlenima jedna od osnovnih mera u celom paketu koja je namenjena da sačuva kičmu ekonomije, mala i srednja preduzeća pre svega, ali i delom velika preduzeća.

Podsetio je da je Srbija deo globalne ekonomije, „čak više nego neke zemlje koje su članice Evropske unije“.

Naveo je i da je Srbija u oblasti hrane i prehrambenog sektora dobro poslovala i da je izvozila pojedine proizvode i u doba najgore krize, što je stavlja u dobru poziciju.

„Kada smo ustanovili koliko imamo zaliha i svega ostaloga, to je sve počelo normalno da ide, i mi smo od početka godine izvezli u vrednosti od 860 miliona evra. U istom periodu prošle godine je bilo više od milijardu evra“, kazao je predsednik PKS.

Dodao je da su prodavnice uspele da izdrže pritsak tokom krize i da nije bilo problema.

„Zanimljivo je da Vlada Srbije nije zabranjivala izvoz toalet papira, imali smo ga sve vreme, nijednom nije falilo, a izvozilo se 60 odsto proizvodnje“, napomenuo je Čadež.

Komentarišući procenu štete od pandemije, on kazao da je još rano da se priča o tome, jer su trenutne procene različite.

Istakao je i da je obnovljen izvoz prehrambenih namirnica na Kosovo i da su prodavnice u Prištini pune proizvoda iz centralne Srbije koji su bili najtraženiji i pre početka uvođenja taksi.

Govoreći o kol centru PKS, naveo je da su dobili oko 22.000 poziva do sada, kao i da dnevno pozove oko 500 do 600 privrednika.

„Najugroženiji sektori su hotelijeristvo, turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj. Juče je u Vladi Srbije usvojen predlog da onim ljudima koji su uplatili aranžmane za letovanje koje ne mogu da izvedu zbog vanredne situacije, ima pravo na vaučer kod te agencije koji može da iskoristi do 2021. godine“, podsetio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari