Čadež: Ekonomijama Zapadnog Balkana potrebna snažnija podrška EU 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Evropska unija mora da promeni pristup prema Zapadnom Balkanu kako bi se šest ekonomija regiona bolje integrisalo u jedinstveno tržište Unije i time omogućio snažniji ekonomski rast, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, saopšteno je danas iz PKS.

„Od 2014. do 2020. godine, regionalni BDP se povećao za 28 odsto sa prosečnim godišnjim rastom od 4,2 odsto, uključujući i 2020. godinu i ekonomski pad zbog pandemije korona virusa“, rekao je Čadež na Poslovnom forumu „Doprinos predstavnika poslovne zajednice priključivanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“.

Čadež je istakao da je implementiran Akcioni plan zajedničkog tržišta i da je Zapadni Balkan bio potpuno integrisan u smislu slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, prosečan godišnji rast BDP-a u regionu iznosio bi 6,2 odsto, umesto sadašnjih 4,2 procenta.

„Daleko smo od rezultata koje želi poslovna zajednica da vidi. Ne postoji podela odgovornosti kao ni sankcije za nesprovođenje Akcionog plana za zajedničko tržište, i vrlo je teško meriti napredak i primenu“, istakao je Čadež koji je danas učestvovao i na sastanku ministara Zapadnog Balkana i zemalja EU u okviru Foruma.

Čadež je rekao da se mora pojačati saradnja između EU i ZB6, a da se odgovornost za realizaciju Akcionog plana za Zapadni Balkan mora u potpunosti preneti na vlade Zapadnog Balkana.

On je ukazao da KIF predstavlja 350.000 kompanija u regionu koje su davale konkretne predloge u skladu sa potrebama i zahtevima poslovnih zajednica regiona na osnovu četiri slobode EU.

Predstavio je dve inovativne onlajn platforme namenjene kompanijama ZB – „Market Access Database“ i „Market Intelligence Database“. Prva je baza dobavljača i namenjena je povezivanju kompanija kroz B2B sastanke, a druga nudi 1.000 različitih pokazatelja od makroekonomije do podataka o strukturi radne snage na ZB.

Forum je održan u okviru Samita Zapadnog Balkana, koji se održava u sklopu  Berlinskog procesa, i otvorio ga je nemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer.

Nemački ministar je istakao da je poslovna zajednica na Zapadnom Balkanu ključna za razvoj regiona jer najveći deo svoje trgovinske saradnje (75 odsto) ima sa Evropskom unijom. Nemačka će biti domaćin samita o Zapadnom Balkanu 5. jula ove godine u okviru „Berlinskog procesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari