Čadež: Ekonomski jačati region 1

Predstavnici privrednika sa Zapadnog Balkana sastali su se na Upravnom odboru zajedničke privredne komore uoči Samita lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji za nedelju dana počinje u Londonu, prenosi RTS.

U izjavi za RTS, predsednik Privredne komore Marko Čadež rekao je da preporuka privrednika je stvaranje efikasnih struktura unutar vlada koje će brže uvoditi mere koje će ekonomski povezivati i jačati region.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo primere mera kao što su smanjenje broja pečata i manje čekanje kamiona na granicama i dodao da to nisu stvari koje se rešavaju preko noći.

Čadež je dodao da postoji jasan plan i obaveza svih vlada da se realizuje plan. Naveo je da je preporuka da se formiraju strukture unutar vlada koje će te mere sprovesti u delo ali je i istakao da je potrebna podrška Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, nije problem u političkoj volji jer ona postoji nego u resursima. Smatra da je potrebno više novca i ljudi koji će se time baviti.

Međutim, Čadež dodaje da je problem i u fokusiranju jer su teme konferencije u Londonu široko postavljene. Kako ističe, ako je dogovoreno da je ekonomska saradnja suština procesa, onda bi trebalo da se trudimo da to sprovedemo, prenosi RTS.

Kada je reč o godinu dana rada Vlade Srbije, Čadež navodi da privrednici mogu da budu zadovoljni kada je u pitanju dijalog sa Vladom.

Ističe da je od 130 direktnih inicijativa koje su poslate Vladi prihvaćeno oko 60. Očekuje da se broj upućenih i usvojenih inicijativa poveća.

Čadež kaže da očekuje i da se popravi pozicija Srbije na Duing biznis listi i dodaje da je Srbija prošle godine bila među najuspešnijima kada je u pitanju privlačenje direktnih stranih investicija, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari