Čadež: Odlična vest za srpsku ekonomiju 1Marko Čadež Foto: PKS

Vest da je Srbija prva od 94 rangirane zemalјe u svetu po globalnom indeksu grinfild stranih direktnih investicija – odlična je vest za budućnost srpske ekonomije, ocenio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Оn je istakao da je vest utolikovažnija jer iza nje stoji analiza uglednog Fajnenšel tajmsa i jer su je pročitali menadžeri najvećih svetskih kompanija koji donose odluke gde će investirati svoj kapital,
 
Prema rečima Čadeža, činjenica da je po ovom indeksu kojim Fajnenšel tajms već treću godinu rangira investicione destinacije u svetu, naša zemlja privukla 12 puta više investicija nego što se moglo očekivati od privrede njene veličine merene visinom bruto domaćeg proizvoda, najbolje govori o atraktivnosti Srbije za investitore iz sveta.
 
„Ujedno to je najbolji dokaz napretka  Srbije u unapređenju poslovne i investicione klime, svega što je premijer, sada predsednik Vučić sa svojim timom uradio kroz jačanje  makroekonomske stabilnosti, regulatorne  reforme, olakšanje uslova i smanjenje troškove poslovanja“, rekao je Čadež.
 
Čadež je podsetio da su grinfild investicije u Srbiju, osim boljih propisa i skoka na Doing Business listi Svetske banke, privukli i kvalifikovana radna snaga i odlična pozicija  koju imamo kao izvozno tržište.
 
Predsednik PKS, istakao je značaj drugačije komunikacije i nastupa prema stranim investitorima koji Srbija danas ima: od promocije zemlje kao investicione destinacije i pojedinačnih projekata u svetu do podrške investitorima tokom pripreme i realizacije projekata.
 
Srbija, podsetio je Čadež, trenutno sa stranim kompanijama pregovara o 53 investiciona projekta vredna 1,3 milijarde evra koja će omogućiti otvaranje oko 30.000 radnih mesta. U protekle dve godine privukli smo, kaže, polovinu ukupnih stranih  direktnih ulaganja koja su ušla u region Zapadnog Balkana, a Srbija je proglašena za  petu zemlju u Evropi po privlačnosti za industrijske projekte i šestu po broju radnih mesta otvorenih zahvaljujući stranim direktnim investicijama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari