Čadež: Podrška Brisela digitalizaciji privrede Zapadnog Balkana 1

Evrokomore će podržati digitalizaciju Zapadnog Balkana, kao preduslov unapređenja poslovnog okruženja i procesa, jačanja konkurentnosti i rasta ekonomija regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore, danas u Briselu.

Čadež je u Briselu uoči svog prvog predsedavanja Odborom za digitalizaciju najveće evropske poslovne asocijacije.

Već sredinom septembra, u organizaciji Odbora za digitalizaciju Evrokomore i uz podršku Evropske komisije, u Tirani će, najavio je Čadež, biti održana konferencija posvećena digitalizaciji komorskih procesa i usluga i ulozi komora u digitalnoj transformaciji privreda regiona, posebno malih i srednjih preduzeća.

– Cilj ovog skupa je da razvijene evropske komore kolegama sa Zapadnog Balkana predstave dobru praksu – elektronske usluge koje su razvile za članstvo i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda. Biće to prilika da se komore regiona bolje upoznaju sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, poput e-fakture, primene veštačke inteligencije za rešavanje upita privrednika, sa funkcionisanjem online prodavnica i raznih digitalnih alata (aplikacija) korisnih za privredu, kao i sa programima edukacije i razvoja digitalnih veština, objašnjava Čadež.

Za region su dragocena i evropska iskustva u digitalizaciji komunikacije između privrede i administracije kroz saradnju sa vladama u kreiranju portala za digitalno rešavanje administrativnih procedura,  kao i  u obezbeđivanju  digitalne i sajber bezbednosti. Uspešne priče o digitalizaciji, predstaviće i kompanije iz Evrope i regiona.

Ukazujući na važnost prelaska na digitalno poslovanje, Čadež je podsetio da su promene proizvodnih i poslovnih procesa i biznis modela, usled tehnoloških promena, toliko radikalne i brze, da su digitalna transformacija tradicionalnih industrija i otvaranje novih digitalnih biznisa, postali pitanje opstanka privrede, uštede novca i vremena. I više od toga. I to svih ekonomija i kompanija pojedinačno, velikih i malih, razvijenih i nerazvijenih, svuda u svetu.

– Za zapadnobalkanske privrede, kojima predstoji veliki posao na podizanju konkurentnosti, ubrzanju rasta, čvršćem regionalnom povezivanju i jačanju konekmeđunarodnim okruženjem, to je poseban izazov, ali i velika prilika, napominje Čadež.

Komore u tome, ocenjuje, imaju veoma važnu ulogu, kako kroz digitalizaciju svojih procesa i razvoj korisnih elektronskih servisa za članstvo, tako i kroz podršku svojim privredama da se digitalno transformišu.

Podsetio je i da je Privredna komora Srbije jedan od lidera među komorama regiona po broju digitalnih usluga za kompanije – članice  i aktivnostima novoosnovanog Centra za digitalnu tranformaciju.

Odbor za digitalizaciju Evrokomore  na današnjem zasedanju zauzeće zajednički stav o predlogu Evropske komisije za donošenje propisa koji će malim i srednjim preduzećima obezbediti fer tretman na online platformama koje koriste za prodaju i promociju svojih proizvoda i usluga.

– Diskutovaće se i o digitalnom ili internet porezu, digitalizaciji osnivanja prekograničnih kompanija unutar EU i drugim pitanjima koja u ovom trenutku možda ne dotiču privrede Zapadnog Balkana… Međutim, veoma je važno što smo prisutni i  da već učestvujemo u donošenju tih odluka, koje će definisati i  poslovanje naših kompanija po ulasku u EU, kaže Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari