Čadež: Podrška Evropske privrede proširenju EU na Zapadni Balkan 1Foto: PKS

Asocijacija evropskih komora Eurochambres aktivno promoviše proširenje EU na Zapadni Balkan i trenutno radi na kreiranju zajedničkog stava cele evropske privrede o perspektivama za ulazak zapadnobalkanskih zemalјa u Uniju do 2025. godine izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadaž je danas bio u Briselu gde učestvuje na konferenciji povodom 60 godina od osnivanja Evrokomora.

U Briselu smo unutar Evrokomora, kaže Čadež, pokrenuli inicijativu o zajedničkom stavu evropske privrede i Komorskog investicionog foruma kojim bi se podržalo proširenje EU, kako bi Zapadni Balkan i Srbija što pre postali punopravni član EU, stoji u saopštenju za medije.

Kada imate iza sebe stav kompletne evropske privrede to daje posebnu težinu argumentima za ono za šta se zalažete, ovoga puta za proširenje Unije na Zapadni Balkan“ rekao je predsednik PKS ističući da su Evrokomore, kao ni jedna organizacija u Briselu, angažovane oko proširenja EU na naš region.

Čadež podseća i da ohrabruje volja evropskih zvaničnika da se razgovara o takozvanom inkluzivnijem pristupu proširenju.

Ideja je da kada u regionu uskladimo neki set propisa, kada ispregovaramo neko poglavlje, deo toga odmah počnemo da primenjujemo, kako bi se olakšala trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU. To bi privredi donelo nove mogućnosti i vidljive konkretne koristi – manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima“, istakao je Čadež.

Kako se saopštava Eurochambres, objašnjava predsednik PKS, za poslovnu zajednicu Srbije predstavlja platformu preko koje više od 20 miliona kompanija komunicira sa evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama. To je najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu. I to ne samo privredu članica EU već i zemalja poput Srbije koje su na putu ka članstvu, ali i Rusije i Turske.

Uz podršku Evrokomora, objašnjava Čadež, na najbrži način možete da imate jasan i koristan dijalog sa svim institucijama u Briselu, da dođete do odgovora, da pokrenete inicijativu.

Privrede Zapadnog Balkana uz podršku ove asocijacije uspevale su da reše neke od problema i izazova sa kojima su se suočavale u prošlosti.

enutno radimo na dozvolama za naše vozače kako bi im se produžio broj dana koji mogu da provedu u zemljama EU“, dodao je Čadež.

Predsednik Evrokomora i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl kaže da je Evrokomora ”velika poslovna familija” koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije u tome ”snažan partner”.
”Veoma sam srećan da je predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež preuzeo i predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora i time dobio  mesto u predsedništvu ove asocijacije, kao prvi predstavnik Srbije i regiona do sada. To je rezultat njegove kompetentnosti, znanja i odličnih ličnih kontakata koje ima. On tako gradi mostove koji nas povezuju i ima naklonost i podršku članova Evrokomore”, zaključio je Lajtl, saopšteno je.

Predsednik PKS je tokom boravka u Briselu razgovarao sa predstavnicima medija iz Srbije koji borave u studijskoj poseti evropskim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari