Čadež: Privredni bum u narednih pet godina 1Foto: PKS

Privredna saradnja Srbije i Albanije doživeće pravi bum u narednih pet godina, izjavio je Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije na konferenciji u Tirani.

Taj bum očekivan je na osnovu brzine kojom se poslednjih godina razvijaju poslovne veze albanskog i srpskog biznisa i to ne samo u međusobnoj trgovini i kreiranju zajedničkih kompanija, već u pronalaženju načina da zajedno nastupamo na nekim mnogo zahtevnijim tržištima u svetu, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS u Tirani.

Čadež je sinoć u glavnom gradu Albanije priredio prijem povodom predstavljanja srpskih kompanija na ovogodišnjem, 25. jubilarnom Međunarodnom sajmu privrede u Tirani i 15. godišnjice učešća Srbije na toj  manifestaciji. Prijemu su prisustvovali albanski i srpski privrednici, kao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora u Tirani, među kojima su ambasadori Nemačke, Francuske, Kine, Japana.

„Skok trgovine između Srbije i Albanije u poslednje tri godine ne samo da je iznenadio sve nas nego je bio i najveći rast razmene dve ekonomije u Evropi“, naglasio je Čadež.

Inače, srpsko-albanska robna razmena je u 2017. povećana za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, uz obostrani ravnomeran rast i albanskog i srpskog izvoza.

Svaka druga srpska komapanija koja je prethodne dve godine učestvovale na sajmu PANAIR, naveo je Čadež, u međuvremenu je sklopila posao i danas je prisutna na tržištu  Albanije.

„Najvažnije je da su počela da se stvaraju zajednička preduzeća. Velika albanska kompanija za logistiku kupila je špeditersku kuću u Srbiji, a naša kompanija Nelt kupila je logističku kompaniju u Albaniji. Za veliku investiciju u albansko hotelijerstvo, piprema se MK Grupa“, rekao je predsednik PKS.

Srpski i albanski biznismeni, ističe Čadež, našli su put kako da rade zajedno i naprave sinergiju dva tržišta, što može da promeni region na bolje.

Po Čadežu za dalje unapređenje  srpsko-albanskih privrednih veza, posebno je značajan jučerašnji dogovor ministara finansija Srbije i Albanije da se u decembru, na sastanku Mešovitog komiteta dve zemlje potpiše memorandum o saradnji čiji je cilj usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšavanje trgovine.

Predsedavajući Trgovinsko industrijske komore Albanija-Srbija Isuf Fera ocenio je da će unapređenju privredne saradnje kompanija dve zemlje, doprineti i najavljena izgradnja autoputa Niš – Priština – Drač.

Predsednica Unije trgovinskih i industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa je istakla da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući saradnji privrednih komora koje promovišu saradnju poslovnih zajednica.

Ljubinko Gobeljić, predsednik Agromehanike, najvećeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije u Jugoistočnoj Evropi iz Boljevca, rekao da je zahvaljujući PKS ta kompanija izašla na albansko tržište. Kako je istakao,  plan za 2019.  je da se udvostruči prodaja u Albaniji, a najveća tražnja je za rotacionim diskastim kosačicama i poljoprivrednim mašinama za voćarstvo.

Tehnički direktor Donkafe u Srbiji, koja je deo izraelske kompanije Štraus adriatik, Milan Živković kaže da prvi put izlažu na sajmu u Albaniji i da imaju velika očekivanja.  Planiraju da nađu distributera i ponovo se pozicioniraju na tom tržištu.

Srpsku privredu ovih dana u Tirani predstavlja oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, a u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na ovogodišnjem sajmu PANAIR, koji se održava od 21. do 24. novembra, na Nacionalnom štandu od 300 kvadrata, izlažu 24 firme iz svih sektora privređivanja, od agrobiznisa do IKT.

Čadež će se danas popodne, u ime poslovne zajednice Srbije, obratiti na svečanosti povodom otvaranja ovogodišnjeg i proslave 25 godina postojanja sajm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari