Čadež: Puna podrška ideji zajedničkog graničnog prelaza između Srbije i Crne Gore 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Privredna komora Srbije pružiće punu podršku vladama Srbije i Crne Gore u otvaranju prvog zajedničkog graničnog prelaza Gostun-Dobrakovo, što je važno za privrednike, kompanije ali i predstojeću turističku sezonu, istakao je danas predsednik PKS Marko Čadež posle sastanka sa ministrom za ekonomski razvoj Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Uspostavljanje zajedničkog prelaza će, po rečima Čadeža, prepoloviti čekanje na granicama i obezbediti neometan prolaz putnika i robe.

Čadež je najavio i da će sredinom juna biti otvoreno novo sedište Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (КIF ZB6) u Podgorici, čime će ovaj grad postati centar privredne saradnje našeg regiona.

„Naše privrede su povezane jer smo deo zajedničkog ekonomskog prostora, i šireg ekonomskog prostora Evrope. Bez povezivanja ekonomija teško da možemo da opstanemo sami“, rekao je Čadež i podsetio da je u okviru КIF-a formiran i Poslovni savet koga čine predstavnici 16 najvećih kompanija u regionu sa ciljem jačanja regionalne saradnje i inicijativa.

U planu su i razgovori sa najvažnijim privrednicima i institucijama kako bi se pronašlo adekvatno i prihvatljivo rešenje za oživljavanje strateški važne Luke Bar.

Čadež je najavio i da će PКS, posle vaskrsšnjih praznika, ponovo organizovati vakcinaciju privrednika sa Zapadnog Balkana u Srbiji jer je vakcinacija preduslov opstanka poslovanja. U prvoj akciji koja je održana krajem marta u Beogradu i Nišu vakcinisano je 8.500 privrednika iz regiona.

Jakov Milatović je istakao posvećenost Vlade Crne Gore jačanju regionalne saradnje i integracija na Zapadnom Balkanu.

„Nas raduje ekonomski razvoj Srbije i regiona, i drago nam je da ćemo otvoriti novo sedište Кomorskog investicionog foruma Zapadnog balkana u Podgorici“, rekao je crnogorski ministar.

On je zahvalio na mogućnosti vakcinacije privrednika u regionu i dodao da krajem ove nedelje kreće masovna vakcinacija u Crnoj Gori koja će omogućiti dobru turističku sezonu i pozvao gradjane Srbije i regiona da posete Crnu Goru.

„Crna Gora otvorena je bez ikakvih uslova za sve turiste iz Srbije i regiona i očekujemo vas tokom letnje sezone“, poručio je crnogorski ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari