Čadež: Rešenje za malinare naći unutar industrije 1Marko Čadež Foto: Nemanja Ilić (arhiva)

Rešenje za probleme malinara mora se naći „unutar industrije“, rekao je Direktor Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, i dodao da cena maline zavisi od svetskog tržišta a ne od države.

On je gostujući na TV Prva rekao da se nada da će se doći do rešenja. Prema njegovim rečima, veoma je važno da se otvori svako pitanje koje muči malinare, kako bi se videlo da se nadje rešenje za njih unutar industrije i šta država mora da uradi da im olakša.

Na sastanku, grupacije proizvodjača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mora da se čuje šta država treba da učini da olakša probleme malinara, a neke mere su već usvojene na vladi, rekao je Čadež i dodao da mora da dođe i do smanjenja troškova.

Proizvodjači malina i dalje u Prijepolju blokiraju magistralni put kroz Srbiju ka Crnoj Gori, Beograd-južni Jadran, zbog čega vozila kroz taj grad na jugozapadu Srbije idu zaobilazno što bi moglo potrajati i do deset dana, odnosno do ispunjenja njihovih zahteva.

Malinari su najavili su da će danas Savez malinara Srbije „Srpska malina“, podržati protest koji su organizovala Udruženje poljoprivrednih proizvodjača „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvodjača iz Užica.

Oni protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara. Ministarstvo im je poručilo da „adresa“ za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari