Čadež u Njujorku predstavlja region liderima svetskog biznisa 1Marko Čadež Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež sutra će u Njujorku, pred oko 600 učesnika Godišnjeg samita organizacije Konkordija (Concordia) predstaviti Zapadni Balkan kao investicionu destinaciju i potencijale za poslovanje i ulaganje u regionu.

Privredna komara saopštila je da će ovogodišnji samit, koji se održava, u ponedeljak i utorak, u vreme zasedanja Generalne Skupštine UN, okupiti oko 300 govornika iz SAD i sveta.

Među njima su sadašnji i bivši predsednici država i vlada, kongresmeni i parlamentarci, predstavnici državnih administracija, medjunarodnih biznis i finansijskih institucija i organizacija iz drugih oblasti, multinacionalnih kompanija, banaka, fondova, konsultanstkih kuća, univerziteta i instituta, američkih i svetskih medija.

Kako je navedeno, Čadež će govoriti na plenarnoj sesiji, a jedini je govornik na Samitu sa Zapadnog Balkana i jedini, uz predsednika američke privredne komore, predstavnik komore iz drugih zemalja i regiona.

„Čast je govoriti pred tako velikim i uglednim skupom i odlična prilika da glas poslovne zajednice Srbije i regiona čuje toliko uticajnih lidera javnog, privatnog i civilnog sektora, ne samo iz Amerike, već iz celog sveta“, rekao je Čadež a prenosi služba za informisanje.

On je kazao da je to šansa da medjunarodnoj javnosti, pre svega moćnim svetskim kompanijama – potencijalnim investitorima PKS predstavi novu sliku o regionu, „kao regionu uspeha, a ne sukoba i prepreka – mestu koje zavredjuje njihov kapital, koje će im doneti profit i gde njihove investicije više vrede nego na mnogim drugim destinacijama u svetu“.

Na samitu će biti vlasnici, partneri, predsednici i menadžeri moćnih globalnih korporacija iz raznih industrija, medju kojima i svetski poznate kompanije, kao što su: Google, Microsoft, IMB, Coca Cola, PepsiCo, Merck, Walmart, Libra Group, Siemens, Vodafon, Telenor, Medical Care, Uber, KPMG, Citi Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, Western Union, Mastercard, Walt Disney i drugi.

U saopštenju je navedeno, da će se na gotovo 70 panela, sesija i predavanja učesnici samita tokom naredna dva dana baviti širokim spektrom tema i globalnih izazova – od smanjenja siromaštva i pitanja bitnih za unapredjenje zdravlja i obrazovanja svetske populacije, energetske održivosti do digitalizacije i savremenijih tehnologija kao što je 5G mreža.

U agendi skupa su i pitanja od aktuelnih planetarnih ekonomskih sukoba i partnerstava, puteva razvoja privatnog sektora i preduzetništva do vladavine prava, nacionalne bezbednosti, diplomatije i geopolitike.

Konkordija je nezavisna, neprofitna organizacija, osnovana u SAD 2011. godine. Posvećena je dijalogu, razmeni iskustava, saradnji i umrežavanju uticajnih lidera, institucija i organizacija iz sveta, radi promišljanja i kritičnog sagledavanja tema od globalnog značaja, predlaganja rešenja za izazove sa kojima se svet i pojedini regioni suočavaju i sklapanja medjusektorskih partnerstva za globalno održivi socijalni i ekonomski razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari