Čadež: Za zajedničko tržište neophodna je obučena radna snaga 1Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, potpisao je danas u Beču, sa austrijskom šeficom diplomatije Karin Knajsel i predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom, Memorandum o razumevanju posvećen projektu uvođenja dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona.

Višegodišnji projekat, koji je Čadež potpisao u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), biće realizovan uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć PK Austrije i oročen je na period do 2024.

– Želimo da model dualnog obrazovanja, koji zajedno sprovode Srbija i Austrija, proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu. Memorandum sadrži konkretne mere i zajedničke aktivnosti, između ostalog i donošenje zakonskih okvira u zemljama u kojima ne postoje propisi u oblasti dualnog obrazovanja, kao i animiranje firmi i analizu potrebnih profila. Veoma je važno uvođenje novih profila, jer živimo u vremenu kada ne znamo koji će nam profili trebati za pet godina. Austrija je u tome napravila veliki pomak. U Srbiji smo već preuzeli austrijski profil e-trgovac koji ćemo uvesti u trgovačkim školama od septembra. Đaci će se obučavati da upravljaju platformama za elektronsku trgovinu, što je veoma važno za kompanije – naglasio je predsednik PKS.

Ukazujući na drugi aspekt Memoranduma – digitalizaciji privrede, Čadež je podsetio da je po uzoru na PK Austrije, PKS napravila Centar za digitalnu transformaciju u kome se sertifikuju savetnici za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel istakla je da Jugoistočna Evropa daje jasno do znanja da su gradovi poput Beograda, Sarajeva, ili Skoplja deo našeg kontinenta i ekonomije. „EU i Austriji je u interesu da saradnju sa Jugoistočnom Evropom podigne na viši nivo. Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a upravo u zemljama regiona se, zbog iseljavanja, suočavamo sa nedostatkom te radne snage“, kazala je šefica austrijske diplomatije.

Prema oceni predsednika PK Austrije Zapadni Balkan je veoma važan za Austriju, koja na tom prostoru ima značajne investicije. „Strateški cilj Memoranduma je dalje podsticanje investicija, zatim digitalizacija privrede, te borba protiv nedostatka stručne radne snage. Osim toga, Austrija želi da inicira biznis samit EU – Zapadni Balkan, koji bi trebalo da se održi pre izbora za Evropski parlament. Samit bi bio signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je garant stabilnosti, mira i blagostanja“, poručio je Marer.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednici svih šest komora članica Komorskog investicionog foruma, koji su nakon svečanosti razgovarali sa čelnim ljudima austrijskih kompanija koje su već prisutne ili su zainteresovane za poslovanje i investiranje u regionu Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari