CarGo: Uskoro reakcija EU na kršenje konkurencije u Srbiji 1Foto: Lj. Bukvić (Arhiva)

Predsednik udruženja CarGo Aleksandar Vučić kazao je da se uskoro očekuje reakcija Evropske komisije, koja će proveriti usklađenost Zakona o prevozu putnika sa EU zakonodavstvom, zbog ozbiljnih kršenja konkurencije u Srbiji, a posebno nakon blokade Beograda, saopštilo je danas to udruženje.

Vučić je istakao da je o ozbiljnom kršenju konkurencije u Srbiji na tržištu transporta CarGo izvestio i delegaciju EU u Beogradu, ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija, ali i predstavnike u Briselu zadužene za Srbiju, poput Ketrin Vent, šefice odseka za Srbiju u Direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, a pismo je poslato i evropskoj komesarki za transport Violeti Bulc.

„Pošto ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović nije dostavila informacije koje je Evropska delegacija tražila, mi ćemo lično dostaviti svu potrebnu dokumentaciju predstavnicima Evropske komisije. Oni moraju da znaju istinu. Isto kao što građani moraju da znaju da je ugrožen evropski put Srbije zbog očiglednog kršenja Ustava i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Vučić.

On je naglasio da, dok se čeka reakcija predstavnika EU, pored zakona i pravne dokumentacije CarGo priprema snimke i dokaze za napade i oduzimanja CarGo vozila.

„Videće se kako ucena taksi kartela, zasnovana na sili i zahtevi utemeljeni na neustavnom zakonu, vode do toga da će račun na kraju morati da plate građani. Mi ne želimo da do toga dođe i zato ćemo, ohrabreni podrškom iz Evrope, nastaviti borbu za poštovanje evropskih vrednosti i zakona. Verujemo u Evropsku uniju i njihovu pomoć u uspostavljanju vladavine prava i u ovoj oblasti“, naglasio je Vučić.

On se, u ime 750 hiljada članova udruženja CarGo, zahvalio predstavnicima EU što su budno pratili situaciju i njen sadašnji razvoj.

„Nemamo ništa protiv belih automobila za taksiste, ali imamo protiv ‘belih medveda’ koji su zaštićeni, dok su pravo i pravda ugroženi. Konkurencija je osnov zdrave ekonomije, a vladavina prava zdravog društva“, zaključio je Vučić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari