Carina uvela sistem praćenja tovara robe preko lokatora 1Foto: Uprava carina Republike

Novo carinsko obeležje postavlja se na svaki kamion kojim se prevozi roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, čime se osigurava nepovredivost sadržaja pošiljke i njena bezbednost, a svaka mogućnost za krijumčarenje svodi se na minimum, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da novi sistem praćenja roba predstavlja važan korak u unapređenju i jačanju kapaciteta Uprave carina, kao jedne od značajnih karika u lancu institucija koje se bave suzbijanjem sive ekonomije.

„Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora“, istakla je pomoćnica direktora Uprave carina Sonja Lazarević i dodala da će „lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije – čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole“.

Iz Uprave carina su naveli da je na početku primene nova tehnologija naišla na otpor, pa je tako od 21. januara 2019. godine, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora – namerno oštećeno 100 uređaja.

„Pojedini negoduju jer generalno imaju otpor prema promenama, a ima i onih koji im se priključuju u negativnim komentarima iako nemaju nikakve veze sa postavljanjem lokatora, dok trećima smetaju, jer ih sprečavaju u zloupotrebama na koje su navikli“, naglasila je Lazarevićeva i dodala da je potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora.

Prema njenim rečima, zadržavanja na granici je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni i ona direktno zavise od dinamike rada pograničnih organa susednih zemalja.

„Prošlog vikenda je, na primer, bila na snazi zabrana tranzita kroz Mađarsku, što je za vozače kamiona značilo dva dodatna dana čekanja za prelazak granice. Takve odluke stranih administracija direktno se reflektuju na stvaranje gužve, a povezivanje takvog stanja sa lokatorima je zlonamerna zamena teza“, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Rade Кnežević je pojasnio da lokatori omogućavaju da carinici u svakom trenutku na mobilnim telefonima mogu da očitaju ceo set najbitnijih informacija o nekom tovaru, kao i da unapred budu obavešteni o tome da li je neko neovlašćeno dirao tovar – iako na prvi pogled tako ne izgleda.

“Ove uređaje je nemoguće ometati, jer funkcionišu po principu direktne satelitske veze. Činjenica da je do sada oko 100 uređaja namerno oštećeno govori nam da smo pogodili metu u centar. Cilj nam je da se suprotstavimo onima koji su legalne tovare koristili kao paravan za razne zloupotrebe – i tome je sada došao kraj“, kazao je on.

Knežević je upozorio da će „svako namerno oštećenje lokatora biti sankcionisano pokretanjem prekršajnog postupka, a odgovorni će nadoknaditi štetu“.

Iz Uprave carina naglašavaju da su se uvođenjem ovog sistema postarali da svi tovari koji prolaze kroz Srbiju budu maksimalno zaštićeni, zbog čega apeluju na prevoznike i špeditere da pokažu razumevanje za uvođenje sistema.