Čeka se premijer za minimalac 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Prošle sedmice održan je jedan sastanak poslodavca, sindikata i države, tačnije ministarstava rada i finansija, o minimalnoj ceni rada, tačnije o tome kako i na koji način doći do cifre koja bi bila manje-više prihvatljiva za sve.

Trenutno, sat rada vredi 121 dinar, a sindikati odavno traže da ona bude 146 dinara. Najmanje na šta bi pristali je, kako su Danasu rekli u Samostalnom sindikatu – 130 dinara. Međutim, na sastanku socijalnih partnera, na kom je trebalo da se dogovori i nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta o konačnoj cifri nije bilo reči.

– Čekamo da vidimo kada će moći i da li će moći na sednicu da dođe premijer. Trebalo bi ministar rada o tome da nas obavesti – objašnjava za Danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković razloge zbog kog datum SES-a još nije utanačen.

On kaže da su osnovni stavovi usaglašeni, kao i da Unija ostaje pri tome da bi cenu rada trebalo usaglasiti sa rastom inflacije. Atanacković, međutim, napominje da će oni ukoliko povećanje bude iznad projektovane inflacije, tražiti od države da poveća neoporezivi deo za plate.

Odmah po sastanku ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da će se čim radne grupe završe posao predlog o minimalnoj ceni rada naći na sednici SES-a. „Nadam da ćemo vrlo brzo izaći sa predlogom pred SES kada naše radne grupe završe i kada budemo na osnovu ekonomskih pokazatelja mogli da kažemo koji su to parametri koji izračunavaju i kako se izračunava minimalna cena“, rekao je tada Vulin.

Iako su načelno svi socijalni partneri pristali na minimalac od 130 dinara, SES – pojačan eventualno premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je prvi povećanje i najavio – doneće konačnu odluku.

U međuvremenu, sa svojim predlozima su se oglasila i neka druga udruženja koja, iz različitih razloga, nemaju reprezentativnost, i koja ne učestvuju u pregovorima o minimalnoj ceni rada.

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća, na primer, kažu da bi to povećanje trebalo da važi samo za one koji primaju taj minimalac, ali nikako da služi kao osnovica za povećanje svih ostalih plata.

Država jeste najveći poslodavac u Srbiji i nigde kao kod nas ne postoji, smatraju u AMSP, da su plate u javnom sektoru za 25 odsto veće nego u realnom. „Minimalac treba da se podigne, ali na taj način što će prve godine biti povećan samo za one koji primaju tu najnižu platu od 21.000 dinara, a druge godine bi mogao da važi, odnosno da se uveća za one koji primaju do 30.000 dinara“, ističu u ovom udruženju.

Ukoliko to povećanje posluži kao osnovica za povećanje koeficijenta, smatraju poslodavci u AMSP, to bi značilo mnogo veće povećanje za one sa većim primanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari