Cena maline solidna, ali nema ko da je bere 1Foto: EPA/ SANDOR H. SZABO

Prvi put posle nekoliko godina malinari su ove sezone zadovoljni cenom maline koja je za sada od 190 do 220 dinara po kilogramu.

Zbog nedostatka radne snage proizvođači su bili prinuđeni da ove godine smanje malinjake, samim tim i rod će biti bar za 20 odsto manji nego lane.

To je, kako kažu, i glavni razlog što je cena solidna ove godine.

„Berba je počela u većini krajeva Srbije, tačnije u predelima nižim od 800 metara nadmorske visine. Obilna kiša ometa berbu, malina je osetljiva biljka tako da ćemo videti kako će biti“, kaže za Danas Milan Radojičić iz sela Trešnjevica.

Cena je prvi put, naglašava, solidna, nekih 190 do 200 dinara.

„Naš kraj je, a mi smo kod Arilja i Lučana, poznat kao jedan od najvećih proizvođača malina na svetu. Međutim, znatno se smanjio broj malinjaka, ranijih godina bilo ih je na 245 do 247 hektara, ove godine zasadi su na manje od 200 hektara“, napominje naš sagovornik.

Veliki broj malinjaka je, kako kaže, i zapušten, a dobar deo – nekih 15 do 20 odsto – neće uopšte biti obrano.

„Sve je to zbog nedostatka radne snage, sve se svelo na to da porodice smanjuju površinu pod malinama jer nema ko da ih bere“, ističe Radojičić.

On kaže da problema sa cenom ove godine nema jer je rod manji. On podseća da u kraju ima 160 i više hladnjača kapaciteta 15.000 tona i da bi ako se ovako nastavi sa smanjenjem roda oni bili ti koji bi narednih godina imali problema jer bi se moglo desiti da nema dovoljno posla.

Dok se jedni tek pripremaju da počnu Dragan, Vukajlović iz sela Duba kod Bajine Bašte već je završio treće branje u svom malinjaku. Za razliku od prošle godine kada je maline imao na 1,5 hektaru, ove godine i to najviše zbog nedostatka radnika malinjak je smanjio na 20 ari.

„Tri berbe su već gotove i do kiše koja i sada pada i potrajaće će sigurno do srede. Mogu da kažem da je rod bio odličnog kvaliteta“, ističe Vukajlović za Danas.

Cena je, kako kaže, na ekonomskoj granici, odnosno trenutno se kreće od 200 do 220 dinara po kilogramu, u zavisnosti od sorte. Prošle godine ubrao je 4,5 tone, ove godine zbog mnogo manje maline biće manje i roda, ali za više nije moglo jer nema ko da radi.

„Sve se svelo na porodicu, supruga i ja smo ostali sami da radimo, radnika nema, oni koji bi da rade traže dnevnicu od 3.000 dinara i kada uz to morate da platite i prevoz, smeštaj, hranu onda se to ne isplati. Ono što bi se isplatilo jeste da se plati po kilogramu, to je obično od 50 do 70 dinara, ali je malo onih koji hoće tako da rade“, napominje.

Rod je, kako kaže, generalno dobar svima koji su ulagali i održavali malinjake, a epidemija virusa korona je uticala na to da malinjaci onih koji ne žive u blizini ostanu zakorovljeni.

I u Podrinju počela je berba maline, a iz lozničkog kraja procenjuju da bi zbog očekivanog manjeg roda i veće tražnje, cena trebalo da bude veća od 170 dinara, koliko je maksimalno iznosila prošle godine.

Na početku prošlogodišnjeg otkupa malina je plaćana 80, u jednom trenutku je bila 170 dinara, da bi pri kraju berbe zbog obilnih kiša, cena pala na svega 50 dinara po kilogramu. U ovom kraju malinjaci se prostiru na 1.800 hektara, ali se dosta njih sasušilo, tako da i oni očekuju manji rod ove voćke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari