Cena vode sa upotrebom kanalizacije u Čačku povećana za 11,2 odsto 1Foto: Pixabay/kaboompics

Voda sa gradskog vodovoda i upotreba kanalizacije u Čačku skuplji su od danas za 11,2 odsto, odlučili su većinom glasova odbornici Skupštine Čačka.

Dosadašanja cena vode sa upotrebom kanalizacije za domaćinstva iznosila je 65, 5 dinara po kubnom metru, bez poreza na dodatnu vrednost (PDV), a sa poskupljenjem iznosiće 72, 8 dinara, bez PDV-a.

Za ostale potrošače iz oblasti privrede i vanprivrede nova cena vode biće 82,7 dianra, a upotreba kanalizacije 28,7 dinara.

Na godišnjem nivou Čačani će vodu sa upotrebom kanalizacije plaćeti 300 dinara više.

Prethodno povećanje cene vode sa upotrebom kanalizacije u Čačku bilo je u decembru 2019. godine, kada je poskupljenje iznosilo 7,9 odsto u odnosu na prethodnu cenu.

Predsednik Skupštine Čačka Igor Trifunović rekao je novinarima da su na poskupljenje uticali povećani troškovi proizvodnje i povećanje cene rada.

Trifunović je dodao da je Javno komunalno preduzeće „Rzav“ iz Arilja, čiju vodu koristi i Čačak, poskupelo upotrebu vode za oko devet odsto, što je uslovilo i povećanje cene vode za Čačane, kao i da je po preporuci Vlade Srbije cena rada povećana od januara 2021. godine.

Odbornik opozicione grupe gradjana „Čačak je naš“ Dragan Bisenić ocenio je da poskupljenje vode u ovom trenutku nije opravdano sa socijalnog aspekta.

„Smatram da nisu iscprpljene sve mogućnosti da do ovog poskupljenja ipak ne dodje u ovom trenutku. Svi ovi parametri su ekonomski i zakonski opravdani da do poskupljenja dodje u nekom trenutku, ali je mogao da se napravi otklon od ove situacije kada i privreda i stanovništvo budu u povoljnojoj ekonomskoj situaciji“, rekao je Bisenić novinarima.

On je dodao da bi „bilo primerenije“ da je cena vode korigovana kada se okonča epidemija virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari