Rok za otkup tenderske dokumentacije šabačke Zorke produžen je do 9. marta. Od potencijalnih kupaca najveće šabačke firme traži se da polože depozit od 250.000 evra, da se bave proizvodnjom mineralnih đubriva ili obojenih metala, kao i da su u protekle tri godine ostvarili promet od 100 miliona evra.

Rok za otkup tenderske dokumentacije šabačke Zorke produžen je do 9. marta. Od potencijalnih kupaca najveće šabačke firme traži se da polože depozit od 250.000 evra, da se bave proizvodnjom mineralnih đubriva ili obojenih metala, kao i da su u protekle tri godine ostvarili promet od 100 miliona evra. Osim toga, od budućeg kupca očekuje se da ulaže u zaštitu životne okoline zbog emisije štetnih gasova, kao i da namiri dugove Zorke od 42 miliona evra. Posle restrukturiranja koje je počelo još 2001. godine iz nekadašnjeg hemijskog giganta otišlo je više od dve hiljade radnika, a trenutno je zaposleno oko 1.200 radnika. Na prodaju će biti ponuđen kompletan holding sa dve najveće fabrike Mineralnih đubriva i Obojene metalurgije, koje su tehnološki povezane, kao i još osam deoničkih društava. Veliku pomoć prilikom restrukturiranja pružila je lokalna samouprava koja je uložila 40 miliona dinara u rešavanje imovinsko -pravnih odnosa, izradu geodetske podloge, urbanistička rešenja, kao i u socijalne programe.
Privatizacija Holding kompanije počela je pre tri godine, kada je Zorku-Nemetale kupio austrijski koncern Alas. Zorka-Zaštita bilja raskinula je kupoprodajni ugovor i ponovo je na aukciji, dok je Ekstrudiranu ambalažu i Društveni standard kupio šabački koncern Farmakom MB. Prethodno su iz stečaja prodati Zorka-Oprema i Zorka-Razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari