CINS: Odborniku SNS-a 3,7 miliona za prevoz đaka u Žitištu 1Foto: Stanislav Milojković

Odbornik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Rapaić dobio je prošle godine od opštine Žitište posao prevoza đaka vredan 3,7 miliona dinara, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), kome je u Agenciji za sprečavanje korupcije potvrđeno da se radi o sukobu interesa i da će pokrenuti postupak protiv Rapaića i čelnika Žitišta.

Javna nabavka za prevoz dece je uneta u plan nabavki u februaru 2020. godine, istog dana kada je raspisana, a Rapaićeva firma Eko Line 2020 osnovana je nepuna dva meseca pre toga, piše CINS.

Programski direktor Tranparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da su Rapaić, kao i načelnik opštinske uprave Mladen Ajduković i predsednik opštine Mitar Vučurević morali da se obrate Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) zbog mogućeg sukoba interesa.

„I načelnik opštinske uprave i predsednik opštine se nalaze u odnosu zavisnosti prema odborniku budući da Skupština kontroliše i jednog i drugog i nadzire njihov rad“, rekao je Nenadić za CINS.

Iz Agencije su za CINS potvrdili postojanje sukoba interesa, a proverom službene evidencije su utvrdili da ih, uprkos obavezi, Rapaić, Vučurević i Ajduković o tome nisu obavestili.

„Agencija će protiv njih pokrenuti postupak za odlučivanje o postojanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije“, navodi se u odgovoru za CINS.

Rapaić je ovim povodom rekao da je tek kasnije saznao da se radi o sukobu interesa, ali nije odgovorio na pitanje novinarke CINS zašto tada nije obavestio Agenciju, a na istoj javnoj nabavci, sa istom firmom, učestvovao je i ove godine.

Načelnik opštinske uprave Ajduković je izjavio da nije znao ni da je Eko Line 2020 Rapaićeva firma, i da bi verovatno prijavio sukob interesa, ako je to zakonska obaveza.

Odgovore na pitanja o ovoj javnoj nabavci CINS nije dobio od predsednika opštine Vučurevića.

Iz opštine nisu odgovorili ni zbog čega nabavka nije bila u prvobitnom Planu javnih nabavki za 2020. godinu, kao i zašto je u Plan uneta na dan objave poziva za podnošenje ponuda, kao ni na druga pitanja, piše CINS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “CINS: Odborniku SNS-a 3,7 miliona za prevoz đaka u Žitištu”

  1. Koliko hiljada đaka koji se prevoze u vrme on-line nastave ima u Žitištu? I čime ih prevozi? Za te pare, svakog posebno, džipom sa zatamnenim staklima?

  2. Sta je tu cudno ??? Ta „ekipa“ (pod dugim imenom) godinama „pali i zari“ Zitistem !! Zitiste k’o Srbija tj. „dodjem ti dodjes mi“ !!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.