CINS: Otpis duga Crvenoj zvezdi bankarska tajna 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev CINS-a da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci. Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna.

Godinu i po dana dugo ćutanje Agencije za osiguranje depozita o otpisu duga Fudbalskom klubu Crvena zvezda završeno je odbijanjem zahteva Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za pristup informaciji od javnog značaja.

Nakon teksta „Zvezda i Agrobanka: Novi otpis duga i igra ćutanja“, u kom smo otkrili da će višemilionski dug FK Crvena zvezda prema Agrobanci (Novoj Agrobanci) ponovo biti smanjen, novinari CINS-a tražili su od Agencije informacije na koji način i po kom osnovu je dug otpisivan tokom godina. Tražili smo i sve sporazume sklopljene sa klubom kojima su regulisani dugovi prema ovoj banci.

Agencija nam nije odgovorila na zahtev zbog čega smo se u martu 2020. žalili Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je rešenjem iz jula ove godine naložio Agenciji da postupi po zahtevu.

Agencija je odbila CINS-ov zahtev 5. avgusta, jer je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, čijim odavanjem bi mogle da nastupe „teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji“.

„U slučaju dostavljanja traženih podataka licu koje nije steklo legitimaciju stečajnog poverioca (…) došlo bi značajnog narušavanja tretmana jednakosti poverilaca stečajnog dužnika“, piše u odgovoru Agencije.

Zbog čega je regulisanje Zvezdinog duga poslovna tajna, koja preteže nad interesom za pristup informaciji i da li je opravdan interes javnosti da zna detalje sporazuma između Zvezde i Agrobanke, ostaje nerazjašnjeno.

Podsetimo, dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio je oko 17 miliona evra kada je u leto 2019. godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na 6,8 miliona. CINS je pisao o tome da će višemilionski dug ponovo biti smanjen.

Ceo tekst pročitajte na portalu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari